Ebru Bolat de la Yacht Club Regal Român – campioană europeană la Optimist

Prof. Octavian ŢACU●

Organizatorul Campionatului European la Clasa Optimist 2014, găzduit în perioada 12-20 iulie în Irlanda, la Dublin – Royal St.George Yacht Club, s-a achitat cu bine de un concurs de mare anvergură, ce a reunit competitori  atât din Europa cât şi de pe alte continente, având statut open.

DSC06018

 

Nu mai puţin de 32 ţări europene, din cele 44 de naţiuni reprezentante prin cei 254 de competitori (153 de băieţi şi 101 fete) au luat startul în mare întrecere continentală.

Deschiderea s-a făcut în sala mare a primăriei, cu alocuţiuni ale organizatorilor şi în prezenţa  câtorva ambasadori ai ţărilor participante, între care, nota bene, şi ambasadorul  României în Irlanda, Manuela Breazu. Din partea IODA (Asociaţia Internaţională a Clasei Optimist) cuvântul de “fair sailing” a fost rostit de Lady Stanley of Aderley. A urmat apoi defilarea participanţilor, către sediul clubului organizator.

În buna desfăşurarea competiţiei, o importanţă contribuţie au avut-o numărul mare de voluntari, pe lângă un “race jury” internaţional şi numerosul corp de arbitrii. În astfel de competiţii  concurenţii  sunt  împărţiţi pe grupe de aproximativ 50 de sportivi. Şi aşa, linia de start este dificil de observat, pentru corectitudinea startului. Au fost regate când au fost date rechemări generale şi repetate starturile, din această cauză. Marea Irlandei a “oferit” toată paleta specifică zonei: vânt de până la 20 de noduri, valuri, rotiri de direcţie a vântului, ceaţă şi ploaie.

 

DSC06069DSC06358

 

 

 

 

 

 

 

România a fost reprezentată  de două fete, Ebru Bolat (campioană naţională şi balcanică en titre) de la Yacht Club Regal Român (YCRR), Marta Andronic, de la Sportul Studenţesc – Bucureşti şi  trei băieţi, Vlad Ion, Electrica – Constanţa, Petru Neagu – Electrica Bucureşti şi Maximilian Roşca –Sportul Studenţesc – Bucureşti.

Clasarea lor a fost următoarea: Ebru Bolat a concurat în prima grupa valorică denumită de organizatori “golden fleet”- şi a realizat 42 de puncte  devenind Campioană Europeană. După primele trei regate ea ocupă locul 4 iar după şase regate, era pelocul 2, fiind încadrată de Iset Segura, din Spania şi Olivia Belda, din Brazilia. Ultimele trei regate au fost definitorii.

 

DSC06055DSC06337

 

 

 

 

 

 

 

Pe regate, compatrioata noastră s-a clasat astfel: 14, 2, 5, 7, 2, 29, 2, 8, 2. Conform regulamentului, cea mai proastă clasare se scade, deci cea cu 29p.

Marta Andronic  a concurat în a două  grupa valorică, ”silver fleet”,  acumulând 300 de puncte şi a ocupat locul 49.

Petru Neagu şi Vlad Ion au concurat în a două grupa valorică a băieţilor ocupând locurile 8 (132 p) şi respectiv 45 (193 p) însemnând jumătatea clasamentului  iar Maximilian Roşca s-a clasat pe locul 29, în atreia grupa valorică cu 229 p.

 

DSC06082DSC06352

 

 

 

 

 

 

 

Se poate spune că România a fost reprezentată onorabil, nepunând la socoteală performanţa exceptonală realizată de Ebru Bolat. În 2012, la europene de Optimist, ea s-a clasat pe locul 99 din 105 concurente iar în 2013 pe locul 10. Ascensiunea ei la această clasa de bărci a fost fulminantă. În 2013 a câştigat şi titlul balcanic. În aprilie 2014 la Campionatul European al Clasei “Zoom 8”, de la Constanţa, Ebru Bolat a cucerit titlul continental de o manieră categorică, concurând fără greşelă.

Aceste rezultate excepţionale sunt rodul unei ambiţii ieşită din comun, conjugată cu multe ore de navigaţie la antrenamente şi  în competiţii puternice, sesiuni de antrenamente în Slovenia, antrenori străini şi, spun eu, talent. Sigur că trebuie menţionată bună cunoaştere şi aplicare a regulamentului  ISAF. La toate acestea se adaugă efortul continuu al părinţilor, care au sprijinit-o moral şi material. Yachtingul este un sport mult mai costisitor decât alte sporturi. În Dublin Bay, Ebru Bolat s-a acomodat repede cu forma, înălţimea şi frecvenţa valurilor, concurând  fără inhibiţie în faţa campioanei  2012, 2013, slovena Mara Turin (locul 6 la această ediţie) şi a altor competitoare din ţări cu tradiţie şi puternice campionate de yachting.

DSC06934

Poate aşa, imaginea României  a fost percepută şi altfel decât cea conturată de compatrioţii cu mâna întinsă.

Primii trei clasaţi sunt următorii :

Fete       1 Campioană Europenă     Ebru Bolat                   (România ) 42 p

2                                             Iset Segura                  (Spania)     68 p

3                                             Martina Mueller         (Elveţia)     72 p

Băieţi     1 Campion European         Enzo Balanger             ( Franţa)      47 p

2                                             Kasper Nordenram    (Suedia)       57 p

3                                             Daniel Ian Toh            (Singapore) 59 p

 

DSC06943

Ebru Bolat are de apărat titlul balcanic, anul acesta, în România. Sperăm să concureze în nota superioară cu care ne gratulează în ultima vreme.

Foto: Giselle Bolat

 

One thought on “Ebru Bolat de la Yacht Club Regal Român – campioană europeană la Optimist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.