Dorel Nacou a învins!

COMUNICAT Clubul Nautic Român ●

•Vineri, 1 Decembrie 2017, 02:40 ora României, yachtmanul Dorel Nacou, legitimat la Clubul Nautic Român, a atins destinația finală a cursei Mini-Transat 2017 La Boulangère, portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul sosit în marja regulamentară de timp.

 

După startul pe care l-a luat în Las Palmas, Gran Canaria, pe 1 noiembrie 2017, în prima noapte, la aproximativ 90 mile nautice de la start, în timpul furtunii, catargul ambarcațiunii sale 412 iXblue Vamonos, a cedat.

Au urmat cinci zile de eforturi în portul Boujdour, Sahara Occidentală, Maroc, unde şi-a putut remedia provizoriu avariile înregistrate la catarg, prin eforturile și mobilizarea echipei sale iXblue și a prietenilor Clubului Nautic Român din Boujdour și Nouadhibou, Mauritania.

A plecat din nou în cursa de traversare a Oceanului Atlantic, navigând cu prudență şi dovedind o imensă doză de cumpătare și răbdare, a aterizat în portul de destinație finală, după un parcurs de 29 zile 11 ore 32 minute, timp în care a parcurs în total 3.289 mile nautice.

Dorel Nacou a demonstrat mai mult decat elocvent adevărul celebrului proverb românesc: „Cu răbdarea treci marea.”

Cumpătarea și modestia sa, devenite proverbiale, l-au ajutat să reziste pe măsură ce oboseala, stresul datorat singurătății, lipsa unui dialog verbal creșteau în intensitate, iar resursele de apă și hrană scădeau alarmant.

A trecut prin zone cu vânt foarte slab, în care a petrecut mai bine de şase zile, navigând cu viteză redusă.

A învins toate aceste obstacole, inițial pe cele legate de prejudecăți, legi nescrise care spun că yachtman te naști și doar te cizelezi pe parcurs, apoi că yachtingul este sport exclusivist, al celor cu stare socială și financiară foarte bună.

A învins deci, obstacole financiare, mentalități, a găsit sprijinul colegilor și al șantierului naval iXblue, sponsorul său din La Ciotat, apoi neșansa unui accident tehnic survenit la puțin timp după plecarea în cursă, lipsa unui vânt bun în pânze și totuși, nu a cedat, nu a cerut asistență, nu a lăsat Atlanticul să-l învingă.

Pentru toate acestea, Dorel Nacou este un învingător. Este învingătorul nostru, al prietenilor şi susţinătorior săi deopotrivă, al colegilor de la Clubul Nautic Român, al celor care au crezut în el, în visul său şi în faptul că poate să fie menţionat în statistici drept primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic, înscris într-o regată oficială.

 

Pentru tânărul plecat din Munții Carpați în urmă cu 25 de ani, Atlanticul este doar un urs mai mare, cu care nu se luptase până acum într-o traversadă.

Ajuns la Le Marin pe 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României, Dorel Nacou dedică cursa sa de traversare solitară a Oceanului Atlantic, Centenarului Marii Uniri, pe care îl vom sărbători pe 1 Decembrie 2018.

 

Ofiţer de presă

Narcis GAIDARGIU

Contact

4 comentarii la „Dorel Nacou a învins!

 • 1 decembrie 2017 la 13:35
  Permalink

  Bravo !!!
  Toata admiratia.
  Orice cuvant este IN PLUS.

  Răspunde
 • 1 decembrie 2017 la 16:03
  Permalink

  In situatia ruperii catargului de regula se abandoneaza cursa. Reparatia si repunerea catargului pe pozitie intr-un port de pescari pe coasta vestica a Africii (catarg de 12 m.)sunt operatii anevoioase, realizabile cu multa pricepere si ajutoare, apoi reglajele aferente. Compatriotul si colegul nostru de club a reluat cursa si a terminat-o. Toata lauda si admiratia. BRAVO.

  Răspunde
 • Pingback: Magazin Nautic | Conferință de presă cu yachtmanul Dorel Nacou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.