Demonstraţie spectaculoasă de kaiac polo

Teodor DUMITRU

 

La finalul săptămânii trecute am asistat la un meci demonstrativ de promovare a noului sport senzaţie care, cu siguranţă va face valuri, kaiac polo. Partida a fost organizată de Clubul sportiv „Rechinii” din Constanta si Federaţia Română de Kaiac canoe, reprezentată de Marian Baban, şeful Comisiei de kaiac polo, în bazinul şcolii de înot „George Oancea” din Constanta.

Evenimentul a debutat cu o conferinţă de presă unde a fost prezentat sportul în sine ca istorie, structură, regulament şi impact asupra publicului, prin alocuţiunile lui Gabriel Bălan, preşedintele Clubului sportiv „Rechinii”, Gabi Culea, antrenor, Marian Baban, din partea federaţiei şi Sorin Vrâncianu, fost sportiv de performanţă, antrenor şi jucător de înalt nivel în prima ligă de kaiac polo din Italia. Sorin poate fi considerat adevăratul promotor al acestui sport în Romania, prin multiple demersuri demonstrative cu mulţi ani în urmă, om care a reuşit chiar să pună bazele unui parteneriat cu federaţia de profil italiană.

17820262_1290091707705798_523809332_o

17820572_1290091611039141_1278368227_oApărut încă din anul 1970, kaiac polo este cu adevărat un sport spectaculos şi reprezintă o disciplină combinată, în care, pe un teren de dimensiunile celui de polo, sportivii împărţiţi în câte cinci membri de fiecare echipă, folosesc kaiacul pentru deplasarea pe apă. Ei încearcă să introducă mingea, cu padela sau cu mâna, într-o poartă suspendată la doi metri deasupra luciului apei, sub autoritatea celor doi arbitri.

Jocul demonstrativ prezentat apoi de Asociaţia sportivă „Rechinii”, pe durata a două reprize de câte zece minute efective, a confirmat caracterul deosebit de spectacular al acestui sport, deloc ieftin, dar care încearcă să se dezvolte pentru început în centrele sportive consacrate ale ţării, unde există un minimum de suport logistic pentru lansare.

Aprobată anul acesta de Federaţia Romană de Kaiac Canoe în structura sa organizatorică, dar fără buget, Comisia de kaiac polo, condusă de Marian Baban, multiplu campion naţional la kaiac, fost medaliat mondial şi european, participant la două ediţii de jocuri olimpice, îşi propune un proiect ambiţios de dezvoltare a acestui sport la nivelul întregii ţări prin înfiinţarea mai multor cluburi. Apoi, procesul ar urma cu înscrierea lor într-un campionat organizat de federaţie, pregătirea cât mai multor arbitri şi antrenori pentru infrastructură şi constituirea unei echipe naţionale puternice, capabilă să facă faţă competiţiilor internaţionale importante ale unui sport care tinde să devină în câţiva ani, olimpic.

Clubul Nautic Român a fost prezent la eveniment prin Andreea Mihăescu, preşedinte şi subsemnatul, şeful secţiei de Kaiac canoe. Împreună, am apreciat acţiunea demonstrativă, considerând-o un succes şi am reiterat invitaţia lansată în urmă cu o lună Preşedintelui Comisiei de kaiac polo, Marian Baban, de a participa în perioada 1-4 iunie 2017 la Festivalul Sporturilor Nautice şi pe Plajă de la Techirghiol, în organizare proprie, prilej deosebit de a promova şi populariza acest sport prin desfăşurarea unor partide care vor fi mediatizate. Marian Baban a apreciat invitaţia şi a promis că va fi prezent la festival cu cel puţin 3 echipe: „Rechinii” din Constanţa, „Crăiţa Adventure” din Bucureşti şi „Lotca” din Brăila.

Fotografii realizate de Andreea MIHĂESCU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.