Cupșa: „2013 a fost cel mai bun an de până acum!”
de Paul Greavu
CERONAV a găzduit vineri, 21 februarie, o conferință prin care a făcut public bilanțul financiar pe anul 2013. Pe lângă acesta, au fost prezentate programele de investiții pe următorii ani și realizările instituției și mebriilor CERNOAV.
„Putem afirma că mare parte din ce ne-am propus poate fi atins în următorii patru ani. 2013 a fost clar cel mai bun an de până acum, cu o creșetere de aproximativ 20% comparativ cu anul precedent. Creșterea a fost datorată, în special, de noile cursuri introduse în ultimii doi ani, oferta a crescut semnificativ, fapt ce a atras mai mulți cursanți”, afirmă Ovidiu Cupșa, directorul general CERONAV.
De asemenea, numărul de cursanți a crescut din 2012 cu aproape 10.000 de inși, 2013 numărând nu mai puțin de 58.142 de cursanți.
Obiectiv: CERONAV – Centru European
Obiectivul declarat al instituției de la malul mării este de a deveni un „pol” în domeniu. Ovidiu Cupșa este foarte încrezător în capacitatea de dezvoltare continuă a centrului pe care îl conduce: „Se estimează o creștere a cifrei de afaceri pe piața externă cu 20-30%. În Europa de Est nu vom avea concurenți. Vesticii au o oarecare teamă de noi. Oferim aceleași servicii, dar la prețuri mai mici.”
Proiectele de investiții pentru perioada 2014-2016 vin în susținerea ideii că CERONAV va cunoaște o dezvoltare recunoscută internațional. Printre punctele principale de interes se numără: finalizarea execuției obiectivului de investiții „Sediu CERONAV Galați, întocmirea unor studii de fezabilitate pentru demararea de noi obiective de investiții, dotarea spațiilor cu simulatoare noi în conformitate cu standardele și normele impuse de legislația în domeniul maritim, dotarea cu bărci de instruire practică aferente obiectivului de investiții și lista continuă.
„Bugetul pe 2014 a fost aprobat, mai repede cu o lună față de estimări, ceea ce determină o perioadă de muncă efectivă mai mare. Acest detaliu ne ajută mult în vederea reușitei în toate obiectivele propuse”, a completat Cupșa.
EDINNA – o nouă treaptă în urcușul CERONAV
Asociația Europeană EDINNA a fost înființată în 2009 și are ca scop armonizarea standardelor de formare a personalului navigant de pe apele interioare din Europa și introducerea unor directive unice la nivelul Uniunii Europene.
În urma alegerilor organizate în cadrul celei de-a 8-a Adunări Generale a Asociației EDINNA – Education in Inland Navigation, care a avut loc la Bruxelles pe 12 februarie, Ovidiu Cupșa, director general CERONAV, a obținut postul de vicepreședinte, alături de omologul Manfred Wieck din Germania. Instituția română este membru fondator al asociației și deține două din cele șase funcții din Comitetul Director, având ca membru, încă de la fondare, pe Doina Munteanu – directorul subunității Galați.
CERONAV are ocazia de a promova activ interesele personalului navigant românesc, prin elaborarea standardelor de pregătire, promovarea unor directive unice europene și recunoașterea certificării instituției românești. Un prim pas important a fost făcut în vederea recunoașterii certificatelor eliberate de CERONAV de către Comisia Centrală pentru Navigația pe Rin. „Vom putea elibera brevete recunoscute de Comisia Rinului, dar și în afara acesteia. Este o posibilitate pentru români de a merge pe funcții complete și de a evita cursurile în alte țări. Vor urma audituri din partea CCNR, EMSA dar și OPITO, peste care vom trece fără emoții”, a conchis directorul general CERONAV, Ovidiu Cupșa.
Proiecte europene
Ciprian Plăcintă, Directorul de Dezvoltare CERONAV, a prezentat proiectele europene la care ia parte instituția constănțeană: „Avem proiecte în derulare, precum HINT (Harmonized Inland Transport trough education and information technology)zd, care vizează armonizarea procesului de instruire și certificare pe ape interioare și creșterea mobilității personalului navigant. Tot legate de apele interioare, există LNG Masterplan pentru axa Rin-Main-Dunăre, un proiect cu durată de trei ani, cu un buget total de 80.520.000 euro, din care 50% finanțare europeană și 50% din partea partenerilor. Alt program important este cel destinat trainer-ilor, <<train the trainer>>, cum este cunoscut. Acest proiect se derulează pe platforma Leonardo da Vinci și iau parte șapte instituții de pregătire din patru țări. Ultimul, dar nu cel din urmă, Horizon 2020, în parteneriat cu Univesitatea din Coventry, Marea Britanie. Un program interesant destinat proiecției de vase, un program care se axează pe inovație”
Foto: Andreea Mihăescu