Cupa „ELECTRICA-MARINA SURF”

 

                       Memorialul Gheorghe Nicolcioiu-Ion Alexandru

Lacul Siutghiol  26-28 iulie 2013

de Octavian Țacu

 

Cupa Electrica este o competiţie naţională de yachting venind din anii şaizeci, iar Marina Surf, de la firma lui Penciu  Robert, fost  yachtman  al Clubului Electrica şi al cărui fiu, Ştefan, continuă  pasiunea   tatălui. Toată laudă pentru „Johny”- Penciu Robert, mai  ales că  el  s-a  dovedit a fi un sponsor constantant  al  Clubului Electrica chiar şi  atunci când fiul lui nu era un mic yachtman ca acum.

Memorialul Gheorghe Nicolcioiu şi Ion Alexandru este dedicat memoriei a doi yachtmeni constănţeni notorii, trecuţi în nefiinţă, ce vor rămâne în istoria yachtingului românesc pentru titluri naţionale la clasa Finn, respective FD şi prezenţei lor în elita yachtingului internaţional.

Baza nautică Electrica a găzduit competiţia desfăşurată, conform Anunţului şi Instrucţiunilor de Cursă, în acelaşi decor neschimbat de ani de zile. Comitetul de Cursă, sub preşedinţia lui Penciu Robert avându-l pe Băraru (tot Robert) la „timonă”, a putut  da semnalul pregătitor pentru prima regată conform Instrucţiunilor de cursă, la ora 10, 30 în ziua de 27 august.

Zeul „Eol” a ţinut cu organizatorii şi cu competitorii, deopotrivă, fiind  prezent  pe  tot  timpul  regatelor; în prima zi din N, NE  iar a două  zi din Est, cu tendinţa de a se stabiliza spre Sud. La „semnalul  pregătitor” al primei regate au fost prezente 56 de ambarcaţiuni la clasele: Optimist, Cadet, Zoom8 şi Laser- cu categoriile 4,7, Radial şi Standard, reprezentând  cluburile  constănţene  Electrica, Ştiinţă şi Clubul Nautic Român, iar din Bucureşti cluburile  Sportul Studenţesc, Electrica, Balcan şi Yacht Club Regal Român.

Pentru a participa la regată, competitorii din Bucureşti, în mare parte copii, au dormit în corturi în Campingul Marina Surf, din nordul staţiunii Mamaia. Toată laudă pentru fraţii Marcus şi Victor Reit, implicit pentru părinţi lor care vin de la Braşov pe cheltuială proprie, pentru a participa la competiţie.

Referitor la bărci şi vele, îmbucurător este faptul că la clasele Optimist şi Laser, în general sunt la fel ca în toate ţările unde se face yachting  serios, ele fiind proprietatea sportivilor şi mai puţin a cluburilor.

Fără a face un efort prea mare, se vede că „la apel” lipsesc cluburile sportive Marina – Constanţa  sau  Mangalia. În toate ţările cu oarece tradiţii marinăreşti şi necoborând de la „Pânzarele” moldoveneşti, marina militară reprezintă o constantă, un fanion prezent şi vizibil în yachtingul naţional şi internaţional. Marina Militară Română se distinge însă de mai mulţi ani prin absenţă. În toată lumea civilizată, ofiţerii de marină militară, mari campioni de yachting, sunt figuri celebre cu care se mândresc la fel ca şi cu eroii din victoriile navale. Şi Marina Militară Română a avut astfel de figuri, de  toate  gradele, până şi un amiral, care câştigau regate de yachting. Caut să desluşesc cauza ? Bazele nautice există, la Constanţa (Palazul Mare) şi Mangalia. La Academia Năvală Mircea cel Bătrân cred că se mai predau cunoştiinţe de navigaţie cu vele. Nu mai este  cineva care să se complice cu yachtingul şi cu paravanul; nu sunt bani, iată rezultanta. Se poate începe cu bani puţini angrenând copii  ofiţerilor sau cadrelor, pentru clasa Optimist, şi apoi încet, încet, spre clasele mari, refăcând  tradiţia. Zău aşa, este păcat de bazele nautice amintite !

Clasamentele, la sfârşitul competiţiei, au fost întocmite pe multe subcategorii, respectând  vârsta, sexul şi pregătirea, astfel că micuţii velişti, în special, nu sau simţit băgaţi într-o oală mare, la grămadă. Cupa acordată clubului câştigător al clasei Optimist şi-a adjudecat-o  gazdele, “Electrica” Constanţa.

Iată primele trei locuri pe clase competiţionale:

Optimist:

1- Vlad Ion – Electrica Constanţa, nepotul lui Ion Alexandru, (celebrat prin Memorial), velist la a treia generaţie alături de tatăl său Bogdan şi mătuşa, Magda,

2- Luana Boicenco – Electrica Constanţa, (tatăl fost yachtman Laur Boicenco),

3- Maximilian Roşca – Sportul Studenţesc Bucureşti (tatăl fost  yachtman, Mugur Roşca).

Zoom8:

1- Eduard Huţuţui -YCRR Bucureşti,

2- Răzvan Voicilă -Electrica Constanţa,

3- Cristian Mitoi -Ştiinţă Constanţa.

Cadet:

1-Andrei  Ştefan şi David Popescu,

2- Radu Noghi şi Antonio Ţăranu,

3- Indra Florea şi Ilinca Popescu, toţi de la Ştiinţa Constanţa.

Clasa  Laser Standard

1-Guţă Eduard  –  Electrica Constanţa

2-Pâslaru Răzvan  –  Electrica Bucureşti

3-Olteanu  Florin  –   Sportul Studenţesc

De remarcat că Răzvan Pâslaru şi Olteanu Florin sunt seniori, foşti yachtmeni  la  clasa  Finn şi că şi al patrulea  clasat  francezul  Guillaume  Leurent (Clubul Balkan  Bucureşti) au venit la regată cu bărci personale, suportând  toate  cheltuielile.

Clasa  Laser  Radial:

1- Tureac Valentin   –  Ştiinţa Constanţa,

2- Ion Magdalena  –  Electrica Constanţa (tot din descendenţa  lui Ion Alexandru  )

3- Dragomir Cezara  –  Sportul Studenţesc  Bucureşti

 

.La această clasa a fost făcut şi un clasament al fetelor :

1-      Ion Magdalena  – Electrica Constanţa

2-Dragomir Cezara   – Sportul Studenţesc  Bucureşti

3-Mihăescu Andrea  –  Clubul Nautic Român,  Constanţa.

Clasa  Laser 4,7:

1 –   Băraru Cosmin  –  Electrica Constanţa (fiu de yachtman Băraru Robert)

2-Frick Mara  –  Sportul Studenţesc

3- Stupar Dan   –  Ştiinţa  Constanţa.

Festivitatea  de  premiere  care a  încununat  competiţia celor  6  regate nu  a  avut simbolistica premierii  dată de  un podium,  lipsă  care nu a afectat  grav o competitive reuşită  spre satisfacţia  organizatorilor, a concurenţilor şi  a părinţilor prezenţi în număr mare la festivitate.

Mai mulţi dintre participanţii la cupa Electrică-Marina Surf pleacă  în zilele următoare spre Alexandropolis (Grecia), unde în organizarea  „Nautathletic  Club of Alexandropolis”, are loc între 1 şi 4 august, a cincea ediţie a „Regatei de Vara” un concurs internaţional la clasa  Optimist, din calendarul federaţiei  mondiale al clasei ,”IODA”

Aşteptăm cu interes  şi vă vom ţine la curent  cu rezultatele micilor yachtmeni  în Grecia.

Foto lasere: Bogdan Grădinaru

Foto optimisti: Radu Teodorescu-Frick

Foto premiere: Dan Mihăescu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.