Cum a fost cu adevărat „Cupa Dobrogei 2016”, la Yachting

Prof. Octavian ŢACU

La a cincea ediţie, Cupa Dobrogei la Yachting, denumită de Autoritatea Organizatoare drept competiţie transfrontalieră deşi eu o definesc ca internaţională, a însumat anul acesta o importantă suită de regate, pentru cluburi din România şi Bulgaria.

Este rezultatul multor ore de discuţii şi negocieri între organizatori şi a multor deplasări de o parte şi cealaltă a frontierei româno-bulgare. Cele trei cluburi „înhămate” la realizarea competiţiei au fost Clubul Nautic Român, Morski Club Balcic şi nou înfiinţata şi cooptată în Autoritatea Organizatoare, A. S. C. S. Black Sea Competition. Tradiţional, locul de desfăşurare anul acesta a Regatei Internaţionale Cupa Dobrogei a fost zona maritimă costieră din Eforie Nord, mai precis rada Marinei Eforie (Portul Bellona). La competiţie au fost angrenate atât clasele mici cât şi clasele mari într-un fel de „fusion” între micii velişti şi cei adulţi, organizat în două secţiuni Centreboard  (clasele mici Optimist, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard şi 420) şi Keelboard (yachturi din categoriile Racer, Cruiser şi Rally).

103_4846103_4855

 

 

 

 

 

Ideia de a fi împreună îmi pare fericită din toate punctele de vedere. Atmosfera de competiţie a fost deosebită, în Marina Eforie fiind la un loc mai mult de 300 de atleţi velişti de toate vârstele. Cu această cifra eu pot afirma în cunoştinţă de cauza că a fost o competiţie importanţă. Sportivii de la clasele mici, antrenorii şi arbitri au fost găzduiţi prin grija Clubului Nautic Român şi cu aportul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Constanţa, gratuit, în Centrul de agrement Luminiţa din vecinătatea portului, iar echipajele yachturilor au dormit în bărci.

Ceremonia de deschidere a fost cu fastul şi tipicul concursurilor internaţionale. Marina Eforie este curată, liniştită şi proaspăt dragată. A strălucit “bandul” Forţelor Navale Române, care sub bagheta agreabilului col. dr. Cornel Ignat a oferit un spectacol adecvat. Doamne-doamne a ţinut cu sportivii şi organizatorii dând şi vânt şi soare. Vântul a fost în prima zi din NE apoi S – SE cu rotiri sesizabile.

DSC_0488

Participarea la clasele mici a fost onorată nu numai de Morski Club Balcic ci şi de Yacht Club Kapitan G. Georgiev-Port Varna şi OMK Nessebar 2000, din Nessebar care au adus 45 de sportivi cu antrenori şi bărci la clasele Optimist ,420 şi Laser (4.7, Radial şi Standard). La Clasa Optimist  au fost înscrişi 25 de sportivi bulgari (băieţi şi fete) şi doar 4 români.

La  toate clasele prezenţa românilor nu a fost nici măcar „palidă”, ci mai degrabă nesemnificativă. Se poate înţelege, de ce marele trofeu Cupa Dobrogei a fost câştigată pentru a treia oară consecutiv de OMK Nessebar 2000. Bulgarii, oameni serioşi, au adus la Eforie Nord echipaje bune, cu bărci bune şi mijlocii, din punct de vedere calitativ. În total au fost 47 de echipaje înscrise în competiţie, la Secţiunea Centreboards (veliere mici), flotila românească fiind reprezentată doar de opt veliere, de la Clubul Nautic Român (organizator) şi C. S. Electrica-Constanţa.

DSC_0554

La Secţiunea Keelboats , de la Eforie au luat startul 50 de yachturi, la categoriile Racer, cruiser şi Rally, iar în final, la Balcic, pentru cursele inshore, s-au mai alăturat încă 11 bărci astfel încât  secţiunea s-a bucurat de participarea a 61 de yachturi, în total.

Comitetul de Cursă condus de Todor Ivanov  alături de Antoaneta Tomova, Alina Lazăr, Ceno Katov, Dan Zaharia, Florin Roşu şi Gheorghe Enache a  validat şapte (7) regate în două zile de concurs, iar  a treia zi, cu vânt de 3 – 4 Bft şi hulă rebelă, au fost anulate regatele planificate. Conform instrucţiunilor de cursa la 7 regate valide se scade cea mai slabă. Câştigătorii au fost toţi dela OMK Nessebar 2000. La acest moment, eu nu voi umple articolul cu nume şi medalii. Vreau să remarc lipsa de „interes”a cluburilor româneşti pentru această competiţie, unde se puteau confrunta cu sportivi care încep activitatea foarte devreme şi care sunt redutabili prin seriozitate şi cunoştinţe de yachting. Dar, se pare că nu dispare meteahna, ca în acelaşi timp să punem în calendar un concurs de „casă” cu denumiri de … „memorialul….X ” unde ies pe apa sportivi clubului organizator şi bifăm astfel câştigătorii din acelaşi club, decât să mergem la o competiţie serioasă. Eu sunt foarte surprins că onorată Asociaţie Judeţeană de Yachting, cu expertiză ei, nu pune lucrurile la punct în ideia ierahizarii valorice a concursurilor şi automat a calendarului competiţional. Este clar că fiecare club sau asociaţie, poate  face ce vrea. Nu vreau să interferez cu autonomia cluburilor, dar atunci de ce mai există acest for judeţean de yachting, doar pentru contabilizarea rezultatelor ?

DSC_0846

Festivitatea de premiere, organizată pe generosul platou estic al Taberei Luminiţa, cu o frumoasă deschidere la plajă şi la mare, într-un decor adecvat evenimentului, a fost onorată de prezenţa multor personalităţi ,în frunte cu ministrul Sportului şi Tineretului, dr. Elisabeta Lipă, prof. univ. dr. Sorin Rugină,rectorul Universităţii de stat Ovidius, Şeful Comandamentului Flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpăţînă, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), Claudiu Teliceanu, primarul din Techirghiol, Iulian Soceanu, dar nu şi preşedintele Federaţiei Române de Yachting (FRY). Adică vine doamna ministru, iar preşedintele FRY, ioc. Eu nu prea înţeleg, dar nu-i nimic… Logic, că doamna ministru Elisabeta Lipă, declarată în anul 2000 de federația internațională de specialitate drept cea mai bună canotoare a secolului XX, deţinătoare a 25 de titluri de campioană a României, a 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade, fostă preşedintă a Federaţiei Române de Canotaj şi a  Clubului Sportiv Dinamo București, a remarcat imediat slaba prezenţă a românilor pe podiumul de premiere, la o competiţie organizată acasă.  Ar fi fost de dorit, poate, să vină la deschidere unde ar fi avut ocazia să perceapă ce valori (în milioane de euro) erau aliniate în Marina Eforie, pentru startul de a doua zi, al Cupei Dobrogei la Yachting. Simplul fapt că au luat startul un Swan 45, sub pavilion bulgar şi un Swan 42, sub pavilion românesc, în cursa bărcilor mari (Keelboats), dă valoarea acestei competiţii, despre care însă vom vorbi mai pe larg într-un articol viitor…

 

DSC_0696DSC_0715

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eu, în „naivitatea” mea, pun întrebarea: Marina Militară şi Universitatea Ovidius, nu mai au cluburi de yachting ? Mai departe, privind stema municipiului reşedinţă de judeţ care include şi o ambarcaţiune cu velă, mă intreb de ce Primăria  Constanţa nu are un club municipal de yachting, cu sediul în Portul Tomis, care să canalizeze elevi din Constanţa,c ăci pe stema amintită nu văd nici fileu de volei sau o poartă de handbal. De ce pledoaria mea pentru acest sport ? Foarte simplu: un copil care are o bărcuţă cu vele nu va avea bani să caute euforia în alte substitute, cât despre adrenalină … la greu !

DSC_0841Aluzia este foarte simplă, în plus yachtingul este un sport foarte complex şi „civilizant”. În ultimele zile Federaţia Română de Yachting a înregistrat un număr crescând de cluburi. Mă întreb când va creşte şi numărul de sportivi legitimaţi şi calitatea competiţiilor ?

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi Statul Major al Fortelor Navale Romane, cu contribuţia, ISIS Hospital, S.C. Perla Harghitei, Crama Darie, Balta Vlahi, Dobrogea Group, Vavian Pharma, Smart Mas Consult, Club Doors, MARICULTURA SRL, Şcoala de Navigatie “Sail Adventures”, Chateau Vaterly, Restaurant Sailors – Eforie Nord, Kaliakria Resort, Hotel Antic – Balchik, Restaurant Hemingway – Balchik, fiind susţinut de Marina Eforie, Primăria Eforie şi Municipalitatea Balcic.

■■■

 

 

■ Rezultatele la Secţiunea CENTREBOARDS:

Clasa Optimist GENERAL:

1            Vladislav Marianov  OMK Nessebar 2000

2            Luben Todorov  OMK Nessebar 2000

3            Diana Markova  OMK Nessebar 2000

Clasa Optimist Băieţi:

1            Vladislav Marinov OMK Nessebar 2000

2            Luben Todorov  OMK Nessebar 2000

3            Daniel Iordanov OMK Nessebar 2000

Clasa Optimist Băieţi Juniori:

1            Georgi Manoilov  OMK Nessebar 2000

2            Petar Kosturkov   Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

3            Mihail Berberov   Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

Clasa Optimist fete:

1            Joana Todorova             Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

2            An-Nikol Kaneva             OMK Nessebar 2000

3            Petra Mateeva                Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

Clasa Optimist fete junioare:

1            Diana Markova               OMK Nessebar 2000

2            Andrea Kirova                  Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

3            Ivet Tomova                    Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

DSC_0604DSC_0548

 

 

 

 

Clasa 420:

1            Viliana Dimitrova/Todor Slavov   Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

2            Hristo Mladenov/Yavor Nanakov   Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

3            Nikoleta Petkova/Mihaela Alexandrova   OMC Nessebar 2000

Laser Radial:

1            Georgi Maksimov           OMK Nessebar 2000

2            Cristian Patache             C.S. Electrica Constanţa

3            Vlad Badiu                       Clubul Nautic Român

Laser Standard:

1            Ivan Dimov  OMK Nessebar 2000

2            Zlatko Atanasov  OMK Nessebar 2000

3            Matei Avram  C.S. Electrica Constanţa

Laser4.7:

1            Dimitar Vanghelov  OMK Nessebar 2000

2            Irinei Georgiev  Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

3            Ivo Filchev  Yacht Klub Kapitan Georgi GEORGIEV – Port Varna

DSC_0578

■ Rezultate la Secţiunea KEELBOATS:

La secțiunea Keelboats, clasa Racer ORC A, locul I a fost ocupat de ambarcaţiunea „Incognito”, skipper Ion Bogdan, locul II – ambarcaţiunea „Blue Magic”, skipper Nikola Popov, iar pe locul III s-a clasat ambarcaţiunea „Wind Walker” condusă de Alexander Alexandrov. La clasa Cruiser ORC B, ambarcaţiunea „Getika” condusă de Ghenadie Dumanov a ocupat poziţia fruntaşă, urmată de „Loreley”- skipper Hrehorciuc Bogdan, iar pe locul III s-a situat ambarcaţiunea „Teodora” – skipper Lucian Dragomir.

De asemenea, la categoria IRC 1 – Racer, locul I a fost ocupat de ambarcațiunea „Blue Magic”, skipper Nikola Popov, locul II – ambarcațiunea “Wind Walker”, skipper Alexander Alexandrov, iar pe locu III s-a clasat ambarcațiunea “Petra”, condusă de Nikola Dukov. La categoria IRC 2 – Cruiser, ambarcațiunea “La Bella 2”, condusă de Momchil Petrov, s-a clasat pe locul I, ambarcațiunea “Nimana”, skipper Georgi Rusev Nicolov, a ocupat locul II, iar pe locul III s-a clasat ambarcațiunea “Metch”, skipper Boyan Kostov.

La categoria Rally, pentru cel mai bun timp obținut de ambarcațiuni în timp real, din cele 61 de veliere participante, s-au clasat pe primele locuri ambarcațiunile: “Wind Walker” condusă de Alexander Alexandrov – locul I, „Incognito”, skipper Ion Bogdan – locul II și “SetSail”, skipper Oeru Valentin, locul III.

Foto: Paul GREAVU

One thought on “Cum a fost cu adevărat „Cupa Dobrogei 2016”, la Yachting

  • 18 iunie 2016 la 15:21
    Permalink

    Imi pare rau ca multe cluburi din Romania sunt conduse de indivizi care in copilarie/tinerete nu au iubit cu adevarat acest sport, dar sunt la conducerea cluburilor, din fel de fel de motive, departe de sport. Pentru ca ei nu inteleg ce inseamna un sport ca acesta, se intreaba chiar public, „DAR …. DECE…?”.
    Jos palaria pentru conducerea clubului din Romania, Clubul Nautic Roman, caruia ii apartine initiativa si care se ocupa intens pentru popularizarea acestui sport, in afara de organizarea de competitii, in timp ce altii stau deoparte si critica.
    Doresc sa vad o participare mai bogata din randurile sportivilor din Romania
    Cu Vant Bun Inainte!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.