Cu mic, cu mare, la Ziua Marinei
Ing. Narcis GAIDARGIU •
„Din anul 1902, de când istoria consemnează această sărbătoare, marinarii din Forţele Navale îşi pun în valoare calităţile şi profesionalismul, care i-au consacrat ca simbol al securităţii noastre naţionale, la mare şi fluviu, dar şi ca parteneri de încredere pentru aliaţi. Anul acesta, salutăm prezenţa colegilor noştri de arme din marine ale statelor membre NATO şi partenere, ceea ce arată că împărtăşim aceleaşi valori, participând împreună atât la misiuni, cât şi la astfel de momente aniversare.
Dincolo de misiunile îndeplinite la cele mai înalte standarde, trebuie evidenţiat şi faptul că instituţiile de învăţământ de marină dovedesc armonizarea cu sistemele de învăţământ din ţările aliate şi formarea unor specialişti, capabili să răspundă cerinţelor operaţionale ale structurilor în care îşi vor desfăşura activitatea.
Vorbind de învăţământul de marină, aş aminti faptul că din această toamnă va funcţiona din nou în Constanţa Colegiul Naţional Militar Alexandru Ioan Cuza” – a declarat în alocuțiunea sa Șeful Marinei Militare, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, în deschiderea festivităților de la Constanța, dedicate Zilei Marinei Române.
Gata oricând, cu mic, cu mare, Cercetașii Marini au fost prezenți la festivități. Căliți în stagiile de practică cercetășească, au rezistat mult mai bine căldurii, în timp ce trei marinari au avut nevoie de îngrijiri, pentru care medicii și paramedicii au intrat prompt în acțiune.
Șeful statului, domnul Klaus Werner Iohannis s-a adresat marinarilor de ziua lor:
„Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.
Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune.
Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!”
Deși evenimentele erau programate să înceapă la ora 10, unii dintre cei prezenți în public au declarat că au sosit încă de la ora 7 ca să ocupe loc în față.
Fiecare a venit cum a putut, cu mic, cu mare, deși n-au fost nici mici, nici bere și nu au venit organizați în autocare.
Cei peste 20.000 de spectatori prezenți s-au putut bucura de un spectacol amplu, realizat într-o regie perfectă, cu momente de mare intensitate, pregătite după îndelungi zile de repetiții.
Prognozatele 32-33°C la umbră nu au avut nicio relevanță, întrucât cei mai mulți au vizionat spectacolul în plin soare, până spre orele amiezii.
Douăzeci și una de salve de tun au fost trase în acordurile Imnului Naţional, pe timpul ridicării Drapelului Tricolor pe catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, concomitent cu arborarea, la bordul navelor militare, a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz.
Conform tradiției, Zeul Neptun a dat startul spectacolului nautic și aerian.
Drapelele României, NATO și UE au defilat în mare viteză, purtate de ambarcațiuni rapide și de un elicopter Puma Naval.
Cadeții aflați la bordul velierului-școală italian Palinuro, sosiți special pentru celebrarea evenimentului de la Constanța, au salutat publicul de pe țărm, asemenea camarazilor români aflați pe Nava-Școală Mircea, cel mai longeviv ambasador al Marinei Române.
Secvențele de inserție aeriană a scafandrilor de luptă, lansați în apă de la bordul unui elicopter, au precedat o luptă împotriva aviației inamice, în care s-au efectuat trageri de pe toate navele aflate în dispozitivul de apărare.
A fost căutat și atacat un submarin inamic, cu o formație de două elicoptere Puma Naval, corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian, trei ambarcațiuni rapide și un avion de cercetare P8 Poseidon (SUA). Din aer și de pe mare au fost lansate o torpilă ușoară Sting Ray, bombe antisubmarin și reactive.
A urmat atacul unui desant al infanteriștilor marini de la bordul a zece ambarcațiuni rapide, asupra unei clădiri de la țărm, respins printr-un contraatac realizat concomitent de echipajele de la bordul vedetei blindate Rovine, monitorul fluvial I. C. Brătianu, două avioane de atac F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm.
Spectacolul a fost completat de extragerea scafandrilor din apă, cu un elicoper Puma Naval, printr-o spactaculoasă acțiune rig-rope.
Defilarea Fregatei Regele Ferdinand a continuat cu o manevră de apuntare în marș a unui elicopter la bordul navei de luptă.
Evenimentul dedicat celei de-a 106-a sărbătoriri a Zilei Marinei Române, a consemnat prezența la Constanța a 40 de nave și ambarcațiuni participante și mulți, foarte mulți oameni frumoși, a căror prezență a fost o încântare.
Pe cheu spectacolul a continuat cu parada costumelor de epocă, prima parte a ceremoniei încheindu-se în acordurile muzicii de fanfară, cu defilarea Gărzii de Onoare, a detașamentelor de marinari și militari ai Forțelor Navale Române, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii și, în premieră, din Ucraina și Italia.
Festivitatea a continuat cu jocuri marinărești organizate în Portul Tomis, iar de la orele 20:45 cu un concert al ansamblului de Muzică Militară al Forțelor Navale, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, într-un periplu prin zona peninsulară a Constanței.
Foto: Narcis Gaidargiu
Drepturi exclusive de publicare: Clubul Nautic Român©