CRONICA NOSTIMĂ a unei “REGATE”

Ananie GAGNIUC ●

Sigla Clubului Nautic Român, la vreme de sărbătoare (Sfântul Nicolae), adică acel CNR poate fi şi prescurtarea Cronicii Nostime a unei „Regate”, pentru că iniţiativa inimosului preşedinte, profesorul DAN MIHĂESCU, de a-l aduce pe Moş Nicolae la Techirghiol, între copii, tocmai de pe lac, la bordul yachtului Creole, avândul drept spiriduş-supleant pe skipperul Fane Munteanu, a fost o adevărată regată nautică… spre bucuria mulţimii de copii, prezenţi acolo. Dar să urmărim cronica…

După ce Moş Nicolae ne-a umplut (unora din noi) ghetuţele… cu aer proaspăt, matinal, am pornit dimineaţă, pe ceaţă, spre Lacul Techirghiol, copiii membrilor clubului (şi nu numai) aflând că dragul de bătrânel acostează la malul lacului, cu sacul în spate, cu daruri multe.

Cum era de aşteptat, Moşul s-a cam lăsat aşteptat, dar…a meritat!

IMG_4817

IMG_4827

 

 

 

 

 

 

 

 

Din depărtare, de pe luciul apei, apare Moş Nicolae, cu barba cât aşteptarea, adică lungă, cu sacul plin. Copiii, numai speranţe şi suspin. E întâmpinat cu urale, chiote, aplauze şi…relatări în direct sau înregistrate ale corespondenţilor de televiziune şi multe alte camere foto.

10690271_858342460863457_3879462696775226526_n

 

Paradă, pe stradă, procesiune în toată regula, cu alai. Apoi, condus, într-un salon al restaurantului „Droma’s”, copiii, roiesc droaie, în jurul lui! Au urmat poezii, daruri, jucării, cântece, fotografii, momente emoţionante. Ce-i mai frumos, decât să vezi bucuria din ochii unui copil, strângând la piept darurile primite!

 

10690228_858342404196796_4415039331400151808_n

Vine mou015Fu'!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Părinţii, şi ei încântaţi, domnul contraamiral Jean Custură, pregătit de jocuri marinăreşti.

 

IMG_4873

IMG_4841

 

 

 

 

 

 

 

 

Directorul Teatrului de păpuşi, maestrul scenei, Lică Gherghilescu, cu partea artistică, cu texte, scenografie şi scenarii, mirabil puse în scenă şi operă prin actorul-navigator Dan Minciună, în rol de Moş.

IMG_4814

 

IMG_4826

 

 

 

 

 

 

 

 

Deschiderea şi o scurtă prezentare, Paul Greavu – ofiţerul de presă al clubului, apoi unul din sponsori, Aurel Stoica, secretar general din partea Sindicatului Liber al Navigatorilor, dar şi directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Stelică Marinescu, care a fost sufletul manifesării, cu jocuri de societate (zise de cabină), acordarea diplomelor câştigătorilor la probele practice (trasul la parâmă, cursa cu oul în linguriţă şi alergarea în sac sau la cele de societate, inclusiv o plachetă omagială oferită dragului de Dan Mihăescu (absolvent al merituosului liceu „Eminescu”, azi colegiu naţional aflat la al 95-lea an de la înfiinţare). S-au produs şi proiecţii cu momente din activitatea clubului nautic, concursuri, regate, premieri, dar lumea cu ochii mai mult pe copii, brauniana lor agitaţie, dansul şi inepuizabila energie. Alţi sponsori, ce ne-au anorat masa şi belşugul darurilor şi a căror dărnicie se cuvine a fi pomenită sunt: Spitalul Privat ISIS şi Asociaţia ISIS, “Dobre şi Fii”, “Balta Vlahi” sau “Vinex Murfatlar România”, “The Green Seas Impex ” SRL şi Cofetăria Silvian.

 

IMG_4851

IMG_4860

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În foto, îi vedeţi pe copii trăgând la parâmă, dar s-a organizat – cu surprize – şi alergarea în sac, cu oul pe lingură etc. Mesele îndestulate, deşi bufetul cică a fost suedez cu pizza-party, ce-o mai însemna şi asta dar toţi am înfulecat pe rupte (după atâta … suspans probe marinăreşti şi virtuozităţi artistice ori de societate) crap la tigaie, şi pizze cu somon, pui sau quatrostagione. Final, un tort imens, de 70 / 90 cm, deliciul suprem ieşit din mâinile talentate ale inegalabilului maestru chocolatier Silvian MIRON şi dăruit onorabilei bresle a călătorilor pe ape, cu lăcaşul la Techirghiol, în numele Sfântului Nicolae, ca „Protector al copiilor, îmblânzitor al stihiilor, belşug al pescarilor şi pavăza nedreptăţilor”  Mai mult, ce să vă mai spun ? … Despre cum s-a desfăşurat întreaga manifestare –  pentru organizatori – CINSTE LOR ! Că nouă, membrilor clubului şi invitaţilor, ne-au făcut cinstea că ne-au invitat şi pe deasupra, de toate cele, ne-au mai şi potolit setea cunoaşterii de obiceiuri şi tradiţii marinăreşti, cu rachiu de fructe, vin alb (gălbui) şi vin roşu (negru)…pentru cei trecuţi prin ale vieţii valuri şi furtuni, iar pentru debutanţi şi cadeţi cu sucuri de fructe.

 

IMG_4867

IMG_4869

 

 

 

 

 

 

 

 

Fac şi eu cadou acest text simpaticei profesoare Andreea Mihăescu, redactor-şef al „Magazinului Nautic” şi directorul executiv al Clubului Nautic Român, cu urarea de SĂRBĂTORI FERICITE, ÎN TOATE IZBÂNDĂ!…Şi-o iarnă blândă!

Foto:  Dan Mihăescu și Ananie Gagniuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.