Constanța – escală de parcurs în turul Europei pe apă

de Andreea Mihăescu

 

de Andreea Mihăescu

Nava-olandeză-NETTIEPortul  Tomis apare din ce în ce mai des ca punct de acostare pe hărtile velierelor sub toate pavilioanele de naţionalitate, ale căror echipaje încercă reţeta aventurii în descoperirea diversităţii culturale prin traversarea bătrânului continent pe calea apelor interioare.

Unul din nenumăratele exemple îl reprezintă şi echipajul velierului tradițional olandez Nettie, care a ajuns în portul Tomis, din Constanța, pe 14 iunie, pentru o escală de cinci zile. Abarcațiunea, condusă de Ab van Marrewijk, a fost construită în anul 1911, face parte din categoria lemstraak  are 13,50 metri lungime, 4,60 metri lăţime și 3 vele, chila este plată, ceea ce oferă o stabilitate destul de mare, iar particularitatea acestei nave o reprezintă cele două derivoare retractabile, în apă fiind introdus mereu cel de pe bordul de sub vânt.

Vasul are o istorie lungă și controversată, aparținând inițial guvernului olandez, care, timp de 4 ani, între 1914 – 1918, a folosit-o pentru plantarea și colectarea minelor în și din apă. Ulterior, Nettie a devenit  navă –școală, nu pentru mult timp însă… În al II-lea Război Mondial a fost dorită de germani, în timpul ocupaţiei naziste dar nu a ajuns în mâinile lor fiind furată şi ascunsă de pescari. Timp de cinci ani nu s-a știut nimic despre ea. După alţi cinci ani a fost preluată ca proprietate personală de un dentist, care i-a reamenajat interiorul, ce fusese devastat. De atunci velierul a rămas la statutul de proprietate privată, fiecare deținător venind cu noi dotări și îmbunătățiri în interior, exteriorul  fiind bine conservat în formula constructivă iniţială.

IMG_1409

Din 2005 Nettie aparține familiei Marrewijk care la 1 aprilie 2013 a pornit în turul Europei pe apă. “Acesta a fost un vis în viața  mea, unul pe care mulți prieteni mi-au zis că îl au, însă nu au făcut nimic pentru a-l îndeplini. Eu consider că atunci când iți dorești ceva, faci tot posibilul să îți îndeplinești dorința. De când avem barca, am tot fost în expediții de câte 2-3 săptămâni, însă aceasta este marea aventură!”, a declarat entuziasmat skipperul  Ab van Marrewijk, care navigă alături de soția sa Annemieke, câinele de companie, şi cei trei copii care vin la bord pe rând, pe diferite segmente de drum.

IMG_14131

„ Am plecat la 1 aprilie din Amserdam, urmând numeroase escale în Belgia, Franța – Strassburg. Am navigat apoi pe Main și Rinn, pe Dunăre până la Marea Neagră, de unde am ajuns la Constanța. Acum urmează Istanbul, Atena, insulele grecești, Corfu, Italia – Roma, Cann, Nissa, Belgia și înapoi în Olanda. Pe râuri și Dunăre folosim motorul, în rest navigăm doar cu vele ”, a povestit, la rândul ei Annemieke.

 

 

 

Turul Europei la bordul  velierului Nettie se va sfârși în luna septembrie când familia Marrewijk, propritara unei mari companii olandeze ce produce, ambalează și livrează tomate în toată Europa, va reveni la Amsterdam, la îndeletnicirile curente. Coordonatele , noutăţile, întâmplările şi pozele din expediţie se pot urmări zilnic pe www.lemsteraaknettie.nl .IMG_1416 IMG_1423 IMG_1424 IMG_1429 IMG_1431 IMG_1433 IMG_1435 IMG_14301

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.