Comemorarea marinarilor sovietici de pe distrugătorul Moskva

Fotoreportaj

Gabier


Consulul general al Federaţiei Ruse, la Constanţa, Mihail Reva, a condus duminică ceremonia de comemorare a marinarilor ruşi dispăruţi în urmă cu 70 de ani, la bordul distrugătorului sovietic „Moskva”, în timpul unui atac asupra Portului Constanţa.

Manifestarea, în cadrul căreia au fost trase salve de armă şi au fost lansate coroane de flori şi o placă comemorativă, a avut loc în zona naufragiului, la bordul navei de debarcare YAMAL, din cadrul Flotei Ruse.

Ceremonia a fost organizată de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti în cooperare cu Respiro Society, care a localizat, la 3 mai 2011, zona unde se putea afla epava distrugătorului Moskva. Pe data de 5 mai 2011, o echipă formată din scufundători români, ucrainieni şi ruşi, respectiv ai Respiro Society şi ai Global Underwater Explorers, a identificat nava ca fiind distrugătorul rusesc.

La evenimentul sunt aşteptaţi să participe înalţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse şi ale Ucrainei în România, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN), precum şi ai Asociaţiei Române a veteranilor de Război.

Epava distrugătorului „Moskva“ a fost găsită pe 3 mai de o echipă de scafandri a Respiro Society. Confirmarea identităţii epavei a fost făcut două zile mai târziu de o echipă formată din scufundători români, ucraineni şi ruşi, respectiv ai Respiro Society şi ai Global Underwater Explorers.

Epava distrugătorului Moskva se află la 15 mile travers de localitatea Agigea. Localizarea ei a fost posibilă şi datorită muncii comandorului (r) conf. dr. Ioan Damaschin, care a verificat toate documentele referitoare la această navă din arhivele existente.

În ziua de 26 iunie 1941, o grupare de luptă sovietică, compusă din crucişătorul Voroşilov, şase distrugătoare şi alte câteva nave, a încercat să execute un atac asupra portului Constanţa. Apropierea navelor de Portul Constanţa a fost deconspirată, la ora 00.30, de către submarinul NMS „Delfinul“.

De la o distanţă de 15 mile, distrugătoarele „Moskva“ şi „Harkov“, trimise în recunoaştere, au tras, în decurs de 10 minute, 350 de obuze asupra gării Palas şi a portului.

Distrugătoarele NMS „Regina Maria“ şi NMS „Mărăşti“, aflate în apropierea Capului Tuzla, au interceptat cele două distrugătoare şi, folosind ca paravan faleza înaltă, la 4.12 au deschis focul.  Tirul de baraj al flotilei româneşti a fost susţinut, în acelaşi timp de o canonadă a Bateriei de coastă Tirpitz.

La 04.20, în timp ce se retrageau  „Harkov“ a fost lovită iar „Moskva“, cea mai mare şi puternică navă de război din Marea Neagră,  s-a rupt în două şi s-a scufundat în doar câteva minute. Din cei 400 de membri ai echipajului, Marina Română a salvat doar 69 de marinari ruşi, printre care şi comandantul navei, AB Tuhov.

Foto- Dan Mihăescu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.