Comandă pizza la fel ca Președintele
David GAIDARGIU •
Victor GAIDARGIU •
Urmăresc cadența cu care la fiecare cincisprezece secunde pizzerul din fața mea, aparent relaxat, cu mișcări sigure și dezinvolte, introduce în cuptor patru pizze, pe rând, una câte una. Schimbă lopata dreptunghiulară cu alta, cu disc mai mic la capăt. Imediat, începe să răsucească pe loc, în jurul propriului ax prima pizza, după ce mai ‘nainte o săltase puțin de-o margine și, cu o ușoară aplecare a capului, aruncase scrutător o scurtă privire sub blatul pizzei. Deși concentrat, părea mulțumit de ce văzuse. În aceeași rânduială continuă și cu celelalte pizze.
Scena decurgea deja așa cum anticipam. Privindu-l, travaliul părea atât de ușor, îmi dădea încredere că pot să fac la fel. Aceeași senzație pe care o am de fiecare dată când revăd evoluțiile Nadiei Comăneci de la Montreal. Pare atât de natural totul și atât de ușor… Înțelesesem al cincilea secret, așa cum veți afla în continuare.
Apoi, după cam un minut și jumătate încep să iasă una câte una, în același ritm în care întraseră în cuptor, pizza după pizza. Bordură înaltă, blat subțire, ingrediente premium abundente și deosebit de gustoase.
Aici, la IL Presidente Pizzeria Napoletana, se lucrează cu pasiune pentru a menține la cele mai înalte standarde adevărata pizza napoletană, simbol al excelenței culinare italiene în lume.
Urmărindu-l pe pizzaiolo cum îmi pregătește pizza Margherita, încercam totodată să ghicesc secretele celei mai bune pizza din lume.
Vă invităm să descoperim împreună secretele pizzei napoletane și motivele pentru care delicatețea ecesteia a depășit granițele Neapolelui și ale Italiei.
Primul secret este aluatul. Se face noaptea sau la primele ore ale dimineții. Întotdeauna pizza se prepară cu aluat dospit și maturat în condiții de temperatură controlată atât a mediului ambiant, cât și a frigiderului sau camerei frigorifice. Maturarea durează între 24 și 72 de ore în funcție de rețetă și tehnologia de lucru. Din aceste motive, rezultă un aluat fin, ușor elastic, care se poate întinde subțire. Este ușor digestibil, nu cade greu în stomac, nu creează senzație de sațietate ori arsuri, iar pe termen lung gastrită sau ulcer.
Un aluat nematurat în acest fel conține secvențe ale ingredientelor primare din rețetă, care nu au intrat complet în reacție, în aceste condiții aluatul fiind de fapt, făină cu apă și drojdie nedescompusă integral.
În general, aceste mici afaceri prospere din inima Neapolelui sunt transmise de-a lungul mai multor generații ale aceleiași familii. Cu câteva excepții, Via dei Tribunali, este strada pietonală care găzduiește majoritatea celor mai renumite pizzerii din orașul de la poalele Vezuviului. Fiecare familie are transmise din tată în fiu rețeta, dar mai ales tehnologia proprie de preparare, maturare, întindere, garnisire și coacere a aluatului.
Pizzaiolo întinde aluatul din care face un disc plat pe care îl acoperă cu un strat subțire de sos de roșii. Apoi, adaugă mozzarella proaspătă și de cea mai înaltă calitate. Acesta este al doilea secret – ingrediente proaspete de cea mai bună calitate. Unde să poți ascunde un ingredient de slabă calitate într-un fel de mâncare atât de simplu, pregătit în fața clienților?
Două-trei frunze rupte de busuioc proaspăt, așezate aleatoriu, o spirală de ulei extravirgin de măsline și gata. Nu chiar! Gata de introdus în cuptor. În cuptor … acolo e altă poveste, dar v-o spun pe scurt. Planul de coacere, vatra, are 430°C, cupola cuptorului 500°C, deci hai să zicem o temperatură medie de 450°C. Pizza stă, de fapt nu stă, e învârtită precum vă spuneam, timp de 30 până la 90 secunde. Grație temperaturii înalte, datorată focului de lemn din esență tare, bordura blatului de aluat saltă spectaculos, devenind foarte alveolată, moale-crocantă. Temperatura înaltă și timpul scurt de coacere fac ca toate ingredientele să-și păstreze fibrele aproape intacte, rezultând un produs final bine copt, în același timp plin de prospețime. La exterior apar așa numitele pete de leopard, brun-închis, tipice pentru pizza napoletană. Dacă petele nu există pe marginea, cât și pe baza blatului, nu e bine. Nu e pizza napoletană.
Al treilea secret este cuptorul.
Cuptorul, napoletan și el, e o capodoperă. Este un cuptor artizanal Stefano Ferrara, construit la Napoli, bucată cu bucată. Poate coace simultan până la 9 pizze. Este cel mai mare cuptor construit de Stefano Ferrara. Are 140 cm diametru interior și cântărește 3 tone. Planul de coacere sau vatra este din biscotto di Sorrento, o argilă care se extrage numai din zonă, cu conductivitate termică scăzută și porozitate ridicată, de aceea vatra transmite încet căldura și absoarbe rapid umiditatea aluatului, condiții perfecte pentru coacerea la temperaturi foarte ridicate, la 450°C și mai sus. Pentru pizzeriile napoletane care se deschid în Statele Unite și Canada, Japonia, Australia, Hong Kong sau America de Sud este o onoare să aibă un așa cuptor. Stefano Ferrara, cu ai săi peste 100 de ani de tradiție, are reputația de a fi cel mai bun furnizor de cuptoare napoletane pentru pizza, din întreaga lume.
Fiecare pizza din meniu diferă de celelalte cu unul sau două ingrediente, cel mult. Al patrulea secret este: nu se schimbă o rețetă care funcționează, mai ales dacă este simplă.
Am ajuns în sfârșit la al cincilea secret. Dexteritatea pizzerului. Se obține în trei până la cinci ani, în care a preparat și copt zilnic câteva sute de pizze.
Al șaselea secret. Ceas elvețian. Ați intuit perfect! Echipa.
Ar mai fi și al șaptelea secret. Focul. Focul perfect se obține greu și se menține cu foarte mare atenție. Când bolta cuptorului s-a î… și este definitiv a…, din acel moment se poate s…
Aluatul și focul sunt aspectele cele mai sensibile, de mare finețe ale artei albe, arta pizza napoletana. De aceea, din respect datorat acestei încântătoare meserii, vor rămâne tabu.
Două minute prepararea, încă două minute plus sau minus câteva secunde răzlețe, pentru coacerea în cuptor. În total, 4-5 minute între comandă și momentul livrării.
Ofertele speciale vă așteaptă zilnic. Pizzicotto și panino sunt sandwichuri destinate celor aflați în mișcare sau la volan. Sunt mult mai comode în comparație cu pizza la cutie.
Pizzicotto de șase feluri, adică un mini calzone de 150 grame, cu mozzarella, șuncă Praga, bacon, ciuperci proaspete, salam Spianata Piccante, Spianata Dolce sau Trio Formaggi. Șase gusturi unice la numai 5 lei.
O pizza ca un sandwich, cu șase gusturi unice, destinat celor aflați în mare grabă.
Panino, tot sandwich și el, dar mai mare, la 250 grame, în 4 combinații de gusturi, la doar 12 lei.
Și, tot la 12 lei, un autentic portdrapel de street food Napoletan, Pizza Margherita a portafoglio, adică într-un portofel de hârtie impermeabilă, la fel de comodă. Despre Pizza Margherita a portafoglio vă promitem un articol dedicat.
Pizza în cutie de carton, pentru un share cu prietenii sau familia, vine cu opt porții generoase, în 24 de combinații de gusturi.
Unde altundeva, cu numai 20 lei, poți comanda pizza la fel ca Președintele?
IL Presidente Pizzeria Napoletana ®
Constanța, Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (intersecție Bd. Al. Lăpușneanu)
📱 0758 288 988 ☎️ 0341 146 251
https://www.facebook.com/ilpresidentepizzeria/
#pizzaaltfeldecatintoataconstanta #viapizzanr1 #pizza #pizzanapoletana #pizzanapoletanaconstanta
#450gradecelsius #ilpresidente #pizzapizza #ingredientepremium #pizzapevatra #pizzacuptorlemne
#pizzaconstanta #stefanoferraraforni #solepizzaeamore
Sole, pizza e amore
Foto: IL Presidente Pizzeria Napoletana®
Drepturi de difuzare exclusive: Clubul Nautic Român©, Magazin-Nautic Revista Online, http://nauticatv.ro/
Într-adevăr, cea mai buna pizza din Constanța(cel puțin). Este remarcabil ce pot face ingredientele alese și pasiunea ptr pizza. Felicitări!!!!
Vă mulțumim pentru încrederea acordată. Vă așteptăm cu plăcere.