Clubul Nautic Român vrea să modifice Codul Fiscal în favoarea sportului
Dan GREAVU ●
Sportul susținut în teorie, nu și în practică
Clubul Nautic Român, un exemplu de organizaţie dedicată 100% sportului de performanță, prin care nu se dorește nici îmbogățirea, nici notorietatea, ci doar sprijinul necondiționat acordat celor care vor să facă un nume în sport, se regăsește într-o situație dificilă. Constituit ca persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, clubul a primit recent, cu o întârziere de 360 de zile, înştiinţarea de plată prin care datorează 15.754 lei, Primăriei Techirghiol, reprezentând impozitul pe doi ani şi penalităţi datorate pentru baza materială proprie.
Construită în regie proprie şi inaugurată la sfârşitul anului 2013, în prezenţa ministrului secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a vicepreşedintelui Senatului, Nicolae Moga şi a primarului liberal Adrian Stan, personalităţi cărora le-a şi revenit onoarea tăierii panglicii tricolare, după doar 12 luni baza sportivă a devenit piatră de moară pentru Clubul Nautic Român, în condiția în care structuri sportive similare, până la un anumit punct, beneficiază de scutirea impozitului pentru bazele sportive deţinute sub orice formă. Aceste cluburi sunt însă pendinte de Ministerul Tineretului şi Sportului sau aparţin autorităţilor publice locale şi judeţene şi au baza materială primită în proprietate sau administrare, de la stat.
Cum poţi să pierzi jucând totul pe cartea legii ?
Haideți să aruncăm un ochi și pe lege, că doar după ea se împărte dreptatea. Legea 69/2000, cunoscută drept Legea educației fizice și sportului, stipulează în art. 2, alineatul 1, că „Educația fizică și sportul sunt activități de interes national, susținute de stat” şi în vreo alte cinci articole precizează că „autorităţile administraţiei publice (…) au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizării materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale”. Totul bine și frumos doar că aleșii locali, chiar şi cei din Techirghiol, nu sunt motivaţi să voteze hotărâri pentru acordarea înlesnirilor de la plata impozitelor şi taxelor sau penalităţilor prin care să susțină sportul. Mai ales că lumea vede ce urgie s-a dezlănţuit împotriva celor care au susţinut din banii publici ai consiliilor locale şi judeţene, în anii anteriori, performanţa sportivă la nivel naţional şi internaţional, chiar pe baza unor hotărâri votate de organismele deliberative ale adminsitraţiei publice locale.
Şi astfel, clubul care în decursul ultimilor cinci ani, printr-o strategie managerială unică a pus mica staţiune balneară Techirghiol pe harta europeană a yachtingului de performanţă, riscă într-un viitor nu prea îndepărtat să-şi piardă propria baza nautică dacă membrii săi nu găsesc cei 5.000 de lei plus penalităţi, pentru plata unui impozit pe care tocmai Legea Sportului spune că de fapt clubul nu-l datorează statului. “Ce-i drept perspectiva pierderii bazei nautice survine în cazul neachitării datoriilor la bugetul de stat sau la cel local, implicit a impozitului pe clădiri şi construcţii şi vă daţi seama că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, cu atât mai mult edilul şef, Adrian Stan, cel care a susţinut în permanenţă proiectul unei baze nautice şi a sportului cu vele, la Techirghiol. Primarul ne-a asigurat de tot sprijinul spunând că el caută soluţii ca printr-o eventuală hotărâre de consiliu local să fim <<amnistiaţi>> de datoriile de care ne absolvă însăşi Legea Sportului, dar nu este exclusă total nici prezumtiva ipoteză a <<naţionalizării>> bazei nautice pentru stingerea datoriei, caz prevăzut de legea fiscală, după cum se vede”. Mai mult, responsabili din cadrul primăriei au opinat că o eventuală înlesnire acordată clubului nostru la plata impozitului pe construcţie să nu fie răstălmăcită de instituţiile de control ca o încălcare a Legii concurenţei – spune Andreea Mihăescu. Şi astfel cei 16 copii, din Techirghiol, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, care deprind de peste un an tainele navigaţiei cu vele, la ei în oraş, pot să-şi ia adio de la aspiraţiile de a excela în “sportul regilor”.
CNR caută soluția la nivel înalt
În aşteptarea deliberării din Consiliul Local Techirghiol, Clubul Nautic Român a depus petiţii la cabinetul deputatului liberal Gheorghe Dragomir, membru al Comisiei Buget-Finanţe, la senatorul social-democrat Nicolae Moga, membru al Comisiei pentru Egalitate de şanse şi la deputatul social-democrat Eduard Stelian Martin, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, în care solicită modificare a Codului Fiscal. „Noi solicităm, în beneficiul sportului românesc, preluarea în noul Cod Fiscal a unei prevederi din Legea 69/2000, care menționează în Titlul XI- Finanţareaactivităţii sportive, la Art. 67 (5) prevede: ‘Structurile sportive fără scoplucrativ sunt scutite de impozite şi taxe locale’. În esenţă, la ora actuală cerem corelarea Legii educaţiei fizice şi sportului, consolidată în 2009 cu Legea 571/2003 coroborat cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, actualizat prinLegea nr.123 din 19 septembrie 2014 – situaţie care ar rezolva problema investiţiilor private directe în construirea de baze sportive”- a subliniat Andreea Mihăescu, director executiv al Clubului Nautic Român.
Poate că tocmai lipsa acestei prevederi din Codul Fiscal a deturnat investiţiile directe ale cluburilor private în baza materială sportivă, oameni de succes implicaţi în cluburi de renume, precum Cornel IDU, de la Tenis Club IDU sau campionul olimpic Răzvan FLOREA, proprietarul Athena Sport Club, optând pentru construirea unei arene de tenis sau unui bazin de înot ca investiţii imobiliare în patrimoniul unor societăţi, ceea ce le permite în final scăderea din profit a impozitului pe clădiri, datorat bugetului local.
Navigând în ape tulburi
„La doar un an de la inaugurarea bazei sportive destinată sporturilor nautice, singura construită prin propriile forţe de un club sportiv privat în România, în ultimii 45 de ani, ne aflăm într-o situaţie financiară foarte delicată având de achitat anual o taxa de utilizare ce depăşeşte 5.000 de lei, adică jumătate din fondurile strânse de noi pentru pregătirea sportivilor şi plata utilităţilor pentru funcţionare deşi activitatea desfăşurată este una formativ-educativă iar yachtingul, după cum se ştie, are caracter sezonier estival în România. Putem să facem o comparație cu clădirile afectate industriei turistice şi hoteliere, care dacă au o activitate mai lungă de 6 luni pe ani, beneficiază de relaxare fiscală. Și noi avem activitate pe mai mult de 6 luni pe an şi funcţionăm într-o construcţie special proiectată şi destinată exclusiv sporturilor nautice, pentru care am atras sponsorizări şi donaţii de aproximativ 60. 000 de euro”, a conchis directorul executiv al Clubului Nautic Român, Andreea Mihăescu.
Tânăra de 22 de ani care a luat în propriile mâini destinele clublui, de altfel un exemplu de succes care arată că tinerii sunt cei care pot schimba cursul în bine, are și un mesaj pentru guvernanți şi parlamentarii români: „Vă rugăm să faceţi o datorie de onoare din a sprijinii prezenta initiaţiativă de corelare a Codului fiscal cu Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, măsură ce ar stimula initiaţiativa privată pentru construirea şi amenajarea bazelor sportive, suplinind astfel eventualul efort de a susţine acest demers prin investiţii exclusiv de la bugetul public.”
Aşadar aţi primit pasa şi doar dumneavoastră decideţi dacă sunteţi adversari sau coechipieri ai acestui proiect, în interesul naţiunii române. Sprijinim sportul doar în teorie, sau aducem și puțină practică în fenomen?
Inca un hatis legislativ si un primar care nu-si cunoaste menirea.Cum sa incasezi impozit de la un club sportiv menit sa tina copii comunitatii pe care o conduci departe de atractii nocive. Daca legea prevede scutirea de impozit,ce-l poate determina sa aplice legea. Acesta este abuz in serviciu in toata legea. Ce spun parintii copiilor din Techirghiol ca primarul nu este in stare sa cunoasca si sa aplice legea si pune pe butuci o „fabrica ” de sanatate,inchizand poarta clubului pentru micii sportivi prin executatre silita. Ce fel de om este acest primar.Poate vrea clubul, rezultatul muncii familiei Mihaescu.
Nu cred ca mai poate nazui spre un alt mandat de primar.
Domnule profesor, îmi pare rău să vă contrazic, dar, după cum reiese și din declarațiile mele, domnul primar Adrian Stan ne-a promis să găsesască o soluție în acest demers și a susținut încă de la bun început ideea construirii bazei noastre nautice, precum și deschiderea Lacului Techirghiol, în premieră, pentru antrenamentele și competițiile de yachting.
Andreea Mihăescu,
Director executiv – Clubul Nautic Român
Pingback: Magazin Nautic | Gabriela Szabo motivată de campania Clubului Nautic Român pentru modificarea codului fiscal