Clubul Nautic Român & Statul Major al Forţelor Navale Române – parteneriat strategic pentru trecut şi viitor
de Andreea Mihăescu
Clubul Nautic Român (CNR) și Statul Major al Forțelor Navale Române au ratificat protocolul de colaborare ce are ca principal obiectiv derularea parteneriatului activ de conservarea și promovarea tradițiilor autentice românești în domeniul culturii marinăreşti, educarea, instruirea și susţinerea performanţelor tinerei generaţii, în sporturile și activitățile nautice.
În acest context, marţi 9 aprilie, o delegaţie a Clubului Nautic Român s-a întâlnit cu şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) viceamiral dr. Aurel Popa pentru a creiona următoarele direcţii de colaborare. Cu prilejul reuniunii preşedintele CNR, prof. Dan Mihăescu i-a conferit viceamiralului dr. Aurel Popa, şeful SMFN, Diploma de Onoare a clubului: “pentru merite deosebite în promovarea sporturilor nautice, a tradiţiilor marinăreşti şi transmiterea culturii maritime în rândul tinerelor generaţii”.
Parteneriatul de colaborare, semnat pe 20 martie, la sediul Comandamentului Flotei, din Constanţa, între Clubul Nautic Român şi Statul Major al Forţelor Navale recunoaște: “importanţa implementării în comun a unui program de stimulare a interesului pentru educaţia fizică, sport, tradiţii şi educaţie marinărească şi cultivarea unui stil de viaţă nautic în cadrul taberelor aplicativ-vocaţionale, în special în rândul tinerilor dar şi al familiilor cadrelor de marină active şi în retragere şi al altor categorii sociale. Părţile convin să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, în scopul instruirii şi performării tinerilor în domeniul sportului cu vele, canotaj, nataţie, cercetăşie maritimă, cercuri şi cursuri de navigaţie, matelotaj, marangozerie”, după cum se stipulează în preambulul protocolului.
Direcțiile în care Clubul Nautic Român și Statul Major al Forțelor Navale Române au decis să colaboreze constau în derularea activităţilor de instruire teoretică şi practică în domeniul navigaţiei, sporturilor nautice cu vele şi vâsle, nataţiei, practicilor şi tradiţiilor marinăreşti, a culturii nautice precum şi susţinerea manifestărilor la festivităţile şi sărbătorile tradiţionale marinăreşti. De asemenea se preconizează derularea de competiţii în ramurile sportive yachting, canotaj, caiac-canoe, nataţie, pescuit sportiv, windsurfing, navigaţie electronică, meteorologie marină, etc. dar şi utilizarea, în sistem de reciprocitate, a bazelor proprii de antrenament, bazinelor de înot, a materialelor şi a utilităţilor specifice, fără a afecta programul de instruire şi practică a grupelor de lucru din coordonarea ambelor părţi semnatare, aflate în programul regulat.
Regata internațională “Cupa Dobrogei” ediția a III-a, înscrisă în Calendarul Competițional al Federației Române de Yachting, dar și în cel al Federației Bulgare, de profil, ce se va desfășura la Eforie Nord, în perioada 12-15 septembrie 2013, organizată de Clubul Nautic Român și Morski Club Balcik, va reprezenta primul proiect major de colaborare, Statul Major al Forțelor Navale Române fiind partener atât la partea organizatorică cât și la cea competițională, urmând să înscrie în concurs echipaje formate din studenții Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, din Constanța.
Alte prevederi din ale protocolului de parteneriat, au în vedere încurajarea practicării sporturilor pe apă pentru menţinerea unei bune stări de sănătate şi consolidarea cadrului camaraderesc şi crearea mediului favorizant socializării copiilor, tinerilor, grupurilor sociale, a sportivilor în general şi în special a grupurilor ţintă care reprezintă cele două părţi semnatare, crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant şi în general promovarea yachtingului, ca sport specific zonei noastre geografice.
Clubul Nautic Român mai are în derulare un parteneriat instituţional cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu precum şi cu Universitatea Maritimă Constanţa.