Clubul Nautic Român – o nouă premieră naţională

Gabier

dstoenciu-7694Clubul Nautic Român, a mai bifat un punct în demersul de a promova yachtingul la rangul de sport reprezentativ  pentru zona litorală a României.

Urmare a parteneriatului dintre Clubului Nautic Român și Colegiul Național (C.N.) Mihai Eminescu, Inspectoratul  Școlar Județean și  Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, miercuri, 24 aprilie 2013, a avut loc inaugurarea  simulatorului de navigaţie cu vele în cadrul laboratorul de informatică al  C.N. Mihai Eminescu.

Colegiul Mihai Eminescu este, totodată, instituția de învăţământ unde, în cadrul acestui parteneriat, a fost organizat şi primul curs optional de navigație cu vele.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă în cadrul căreia directorul adjunct al Colegiului Național Mihai Eminescu şi totodata antrenor al Clubului Nautic Român, prof. Stelian Marinescu, a precizat că elevii absolvenţi ai Cursului opţional de navigaţie cu vele pot susţine examenul pentru obţinerea certificatului pentru conducători de ambarcaţiuni de agrement, la Autoritatea Navală Română. A urmat o scurtă prezentare, susţinută de directorul-executiv al Clubului Nautic Român, Andreea Mihăescu, a ceea ce înseamnă simulatorul şi opţiunile de utilizare în pregătirea sportivilor velişi dar şi în cadrul regatelor virtuale. Potrivit coordonatorului clubului, Sail Simulator 5 este un simulator didactic ce reprezintă  pentru veliștii începători o introducere în lumea navigației cu vele, pentru cunoscători un antrenament uscat potrivit pentru perfecționarea tacticii pe apă, iar pentru sportivii de performanță, o componentă a pregătirii postcompetiționale în timpul extrasezonului. “Acest simulator crează condiții de evoluție a binomului ambarcațiune-sportiv, echivalente cu unele din mediul natural, în funcție de parametrii de vânt (direcție, forță), curenți marini, greutate a sportivului, salinitate a apei și agitație a valurilor, toţi aceşti parametri fie sunt presetaţi în memoria softului la fiecare antrenament sau competiţie virtuală sau sunt transmişi în timp real din cele patru zone de competiţie cu care softul este în permanentă legătură directă prin GPS, datele fiind retransmise către utilizatori prin serverul central din Olanda, al producătorului acestui echipament, compania Stentec. Pregătirea la simulator urmărește crearea și fundamentarea deprinderilor teoretice și practice, prin metoda repetitivă, în manevrarea ambarcațiunii și navigația sportivă cu vele, prin acțiunea directă asupra sistemelor de guvernare și sistemului de propulsive (velatură ), prin perceptiție exterioară.”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român.

dstoenciu-7605

dstoenciu-7597

 

 

 

 

 

 

 

Totodată simluatorul de navigaţie cu vele, oferă posibilitatea de a observa  forțele externe care interferează cu ambarcațiunea și modul în care acestea  se modifică prin acționarea manevrelor de la bord (derivor, safran, școtă,cunningam, palan, colţ de școtă, etc).  Sunt calculați şi evidenţiaţi parametrii ambarcațiunii în timpul deplasării cu ajutorul cadranelor indicatoare de pe desktop (curenți marini, vânt, velocitate, viteză de deplasare, GPS, etc.)

Situațiile întâlnite sunt cât se poate de reale și elocvente, deoarece viteza de deplasare și gradul de înclinare al bărcii se raportează  la indicii somatici introduși de sportiv la începutul antrenamentului.

dstoenciu-7607

Traseele  predefinite ale regatelor (Treasure Island, Cabrera, Koh Hong, Scheveningen, Fluessen)  și condițiile competiționale(vânt, valuri, curenți)  pot fi selectate, sau create de antrenorul-operator al simulatorului.  Printre numeroasele clase de ambarcațiuni ce pot fi selectate, se află: Optimist, Laser, 420, 470, Finn, Hobbie Cat.

 

Începând cu anul 2011, Federația Internațională de Yachting (I.S.A.F.), organizează anual o replică virtuală a Campionatului Mondial de Tineret. În România, Clubul Nautic Român este promotorul yachtingului on-line, în decembrie 2012, organizând prima regată virtuală din țară, cu sprijinul GMB Computers, sponsorul care a achiziţionat pentru noi softul simulatorului și a găzduit prima ediţie virtuală a competiţiei Regata Moş Nicolae.dstoenciu-7610

 

Sail Simulator 5 este ultimul model din seria de simulatoare care au fost lansate 21 decembrie 2009 de compania olandeză, producătoare de echipamente electronice de navigaţie, acest model fiind comercializat începând cu anul 2012. Orice modificare și îmbunătățire adusă simulatorului de către producător este transmisă automat tuturor deținătorilor de licențe.

 

Sesiunile de pregătire la simulator se adresează tutror elevilor şi sportivilor din judeţul Constanţa pasionaţi de yahting.

dstoenciu-7636dstoenciu-7637

 

 

 

 

 

 

 

Evenimentul a stârnit deopotrivă interesul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cunoscut practicant al sporturilor nautice cu vele, el fiind şi cel care a tăiat panglica inaugurală, a profesioniştilor din marina comercială şi militară precum şi a elitei academice constănţene, printre partricipanţi regăsindu-se prof. univ. dr. Petru Bordei – președintele Senatului Univ. Ovidius, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Samoilescu – prorectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, prof. univ. dr. Andrian Mihei – director general  al Autorităţii Navale Române( A.N.R.), conf. univ. dr. Răducu Popescu – Inspector  general  I.S.J. Constanța, conf. univ. dr. Dan Iliescu – prodecanul Facultății de Medicină, Univ. Ovidius, conf. univ.dr. Axelerad Daniel Docu – titularul Cursului sporturi nautice la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universităţii Ovidius, Mihai Orzan – director executiv adjunct  D. J. S.T. Constanța, comandorul Ion Custură – locţiitorul comandantului Flotei Militare şi comandorul  Tiberiu Istrate – comandantul Centrului  Informatic de Simulare și Evaluare (C.I.S.E.)  din subordinea Statului Major al Forţelor Navale.

 

Foto: Daniel Stoenciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.