Clubul Nautic Român crește
de Paul Greavu
Eveniment important în lumea sportului contănțean, dar cu rezonanță națională: Inaugurarea Bazei Nautice a Clublui Nautic Român.
Duminică, 3 noiembrie 2013. Tocmai ce am intrat în Techirghiol, un orașel cochet pe care toată lumea îl asociază cu nămol, băi, tratamente. În mare parte, lumea are dreptate, dar de duminică, mai există un element, un viitor etalon al orașului: Prima bază de profil a Clubului Nautic Român, organizație veche de 105 ani, cu o istorie vastă și interesantă, la care voi reveni însă, cu altă ocazie.
Merg pe strada Dr. Victor Climescu, şi drumul mă conduce direct către bază, una care strălucește sub soarele toamnei târzii, situată chiar la malul ghiolului de renume – Techirghiol. „Așezată” pe 1008 mp, baza de poate lăuda cu o hală încăpătoare unde, pe lângă aparate de fitness, găsim un spațiu suficient de stocare a yacht-urilor. Vestiare încăpătoare, o curte aerisită și cale de acces betonată către un ponton care îți „ia ochii”. Am enumerat alte elemente interesante ale bazei. Dar să nu-l omitem pe cel mai important, și anume pasiunea care stă în jurul acestui proiect. Din discuțiile pe care le-am purtat cu diferite persoane prezente la inaugurare, am conchis faptul că o părere generală răzbate: cea de admirație pentru cei care au făcut posibilă transformarea unei ruine într-un loc în care tinerii pot crește sănătos, într-un spirit nobil al sporturilor nautice. Căci, menirea „boemă” a sportului este cea a de a educa, iar în cadrul actual, în care sportul a devenit o afacere, puține sunt locurile unde copiii pot evolua într-un mod adecvat.
Să nu-i uit de cei prezenți la eveniment. De la simpli studenți, la secretari de stat, demnitari parlamentari, edili de localităţi şi municipii, primarul oraşului gazdă … Pe toți i-am văzut interesați. Nu au venit să „semneze condica”, ci să susțină cu adevărat un proiect – exemplu pentru societatea în care trăim.
Felicitările, spre sfărșit ! Pe lângă instituțiile, administrațiile locale și teritoriale și alți parteneri implicați, trebuie remarcată dorința unui om de a clădi pentru tineri ( Dan Mihăescu – președintele CNR ), dar și dorința unei tinere de a sparge tiparele și de a conduce serios și responsabil un club de profil (Andreea Mihăescu – director executiv CNR).
La final doresc să mai punctez un deziderat de care mă leg cu orice ocazie: Sportul trebuie să devină politică de stat! Am văzut o sumedenie de politiceni la inaugurarea de duminică. În mare parte de astfel de persoane depinde sportul. Dar și de noi, de fiecare dintre noi… Dacă dorim ca acest sector să prospere, nu trebuie să așteptăm ca bazele materiale, rezultatele, să vină din altă parte. Eu, tu, ei, cu toții trebuie să contribuim la reclădirea unui fenomen care poate corija o societatea întreagă.
Foto: Daniel Stoenciu