CERONAV – vector de de cultură marină

de Andreea Mihăescu

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), este inițiatorul proiectului cultural ULTRAMARIN – Fotografie, Muzica şi Poezie, alături de Wild Art, Telegraf, Radio România Constanţa şi Radio Sky, eveniment ce a avut loc în data de 27 septembrie 2013, la Baza de instruire a CERONAV, de pe malul Lacului Siutghiol, din Constanţa.

Evenimentul, care a prins culoare: datorită exponatelor fotografice realizate de Bebe Pitei, Vicențiu și Laura Stoica, glas – prin poeziile recitate de Mădălina Stoica, Mihaela Morogan şi Paula Rusu și ambianță muzicală acompaniată la chitară de Gigi Dumitrele, a avut  ca scop evidențierea și punerea în valoare a caracterului nautic-marin al oraşului nostru, prin alte mijloace decât cele clasice.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, s-a arătat foarte încântat de implicarea instituției pe care o conduce în acest proiect cultural, declarând că: “Marea Neagră nu trebuie privită de către români doar ca un produs economic și turistic ci ca o parte din sufletele noastre deoarece marea ne instruiește în varii direcții, și ne educă multe simțuri”. Tot cu acest prilej Ovidiu Cupşa şi-a destăinuit şi latura sa lirico-romantică, marturisind că este un creator de versuri.

La rându-l său, prof. dr. Cornel Panait, prorectorul Universității Maritime din Constanța, a declamat: “Pământul nostrum este marea!”, explicând ca acest slogan se găsește la intrarea în Universitatea Maritimă din Corea, deasupra unui glob pământesc.

Printre invitați s-au numărat și Puiu Hașotti, profesor, senator și fost ministru al Culturii, prof. dr. Valentin Ciorbea, profesor de istorie contemporană universală dar și caricaturistul Leonte Nastase, care nu a pregetat să încondeieze cu clasicele-i tuşe  distinsele “ fețe“ participante la eveniment.

Foto: Andreea Mihăescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.