Cele şapte mituri … ale apei !

Folclorul urban, rezultat din frânturi de observaţii personale comparate pe marginea unor cercetări ştiinţifice, a creat şapte idei preconcepute despre importanţa lichidului vital, pentru sănătatea omului modern. În rândurile de mai jos dorim să repunem adevărul ştiinţific în drepturile lui.

  • TREBUIE SĂ BEM MINIMUM DOI LITRI DE APĂ PE ZI. Cantitatea de lichide de consumat zilnic de către o persoană sănătoasă depinde în principal de masa corporală, de activitatea fizică depusă şi de anotimp. Dacă ne referim la cantitatea optimă de apă pe care ar trebui să o bem, aceasta mai depinde, în plus, şi de aportul de apă pe care ni-l asigurăm din alte surse (legume, fructe, supe şi ciorbe, lactate). În plus, este important să ţineţi cont că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, absorbţia apei în organism se face mai lent, cu un randament mai scăzut: din această cauză, după 30 – 32 de ani este bine să creştem, permanent, ponderea apei preluate din legume şi fructe, în detrimentul apei “băute”. De ce? Explicaţia este simplă: tranzitul acestor alimente, bogate în lichide, este mai lent decât cel al apei, permiţând o absorbţie mai bună a lichidelor de către organism, la nivelul intestinului.
  • APA ÎMBUTELIATĂ ESTE PREFERABILĂ CELEI DE LA ROBINET. Adevărat, dar avantajul apei îmbuteliate este unul relevant doar cu condiţia ca aceasta să fie apă minerală (acidulată sau nu) veritabilă. Din păcate, mai mult de o treime din apa îmbuteliată şi vândută ca apă minerală este, în fapt, “contrafăcută”, obţinută din alte surse şi purificată, compoziţia ei reală diferind radical, în acest caz, de aceea ce găsiţi pe etichetă.
  • ESTE MAI SĂNĂTOS SĂ BEM APA CALDĂ. Contrar unor informaţii care au circulat şi mai circulă poate pe internet, apa caldă nu ajută la combaterea caniculei ci, dimpotrivă, accentuează efectele acesteia. În zilele toride de vară este recomandat să bem apă ceva mai rece decât la temperatura camerei, dar nu “direct” de la frigider (aşadar, combinaţi apa ţinută la rece cu apă la temperatura camerei). Iarna, apa caldă poate să vă ajute la încălzirea organismului după o perioadă mai îndelungată petrecută afară, în frig.
  • DUPĂ EFORT FIZIC INTENS, TREBUIE SĂ BEM APĂ MINERALĂ. Adevărat, cu condiţia ca apa minerală să fie sigur minerabilă şi să fie neacidulată (plată). Apa minerală ajută, desigur, la restabilirea echilibrului electrolitic mai bine decât apa “de la chiuvetă”.
  • APA DISTILATĂ ESTE CEA MAI INDICATĂ PENTRU SĂNĂTATE. Fals! Din simplul motiv că apa distilată este lipsită de minerale, iar aportul zilnic de minerale ni-l asigurăm nu doar din legume, fructe şi alte alimente, ci şi din apă.
  • DUPĂ EFORT INTENS, NU TREBUIE SĂ BEM APĂ FOARTE RECE SAU MULTĂ. Adevărat! Apa foarte rece băută după efort intens poate produce un şoc termic care să afecteze inima şi plămânii. Cât priveşte cantitatea de apă băută după efort, aceasta trebuie, pe de o parte, să asigure rehidratarea şi scăderea temperaturii organismului, dar, pe de altă parte, să permită, imediat după efort, o respiraţie amplă. Stomacul încărcat cu apă va îngreuna respiraţia, care imediat după terminarea efortului este încă profundă.
  • SAREA REŢINE APA ŞI ESTE BINE SĂ MÂNCĂM SĂRAT PENTRU A PREVENI DESHIDRATAREA. Acest lucru este valabil doar în condiţiile în care resursele de apă de care dispunem sunt limitate, sau dacă nu avem posibilitatea de a consuma legume sau/şi fructe în cantităţi suficiente! În condiţii normale, este bine ca pe caniculă să scădem aportul de sare şi să ne hidratăm cât mai mult, pentru o circulaţie mai rapidă a apei în organism. Această circulaţie accelerată a apei permite o mai bună ventilare a corpului şi, în condiţiile unui consum ridicat de fructe şi de legume, riscul deshidratării sau al unui aport de minerale sub ritmul pierderii acestora este practic nul. Creşterea consumului de sare (mai ales) pe caniculă poate, în plus, să conducă la hipertensiune/agravarea problemelor de tensiune arterială.

 

GABIER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.