Ce se întâmplă în Delta Dunării…

Daniel PETRESCU•

Vineri 10 Mai, spre seară, ieșim la o plimbare cu șalupa spre lacul Trei Iezere cu un grup de ornitologi din Germania. Aproape de intrarea în lac apare o barca rapidă condusă aparent de niște “baiețași” turmentați care accelerează și trec pe lângă noi în trombă, provocând un val de un metru ce aproape ne-a zburat de pe scaune.

Am făcut semn să opreasca, dar nici vorbă, conducătorul a întors barca și a revenit în trombă, înjurând și tachinându-ne, iar după câteva schimburi de urări s-au întors și au făcut o nouă rundă în jurul bărcii, spre stupefierea nemților. Eu am început să filmez, iar restul puteți vedea în filmarea și pozele postate mai jos. Unul din ocupanții bărcii a aruncat cu un pahar de sticlă lovindu-mă direct în ochi.

La impact, paharul s-a spart producându-mi mai multe taieturi, din care două destul de adânci. Clienții mei au rămas stupefiați la vederea sângelui care țâșnea din fața mea, crezând că am pierdut un ochi.

https://www.facebook.com/dpetrescu3/videos/10215006797747630/

Acum rămâne să vedem ce stabilesc autoritățile dar, din păcate acest incident nu este unul singular. De ani de zile nimeni nu face nimic în privința teribiliștilor de bani gata sau a celor ce consideră Delta Dunării ca pe un tărâm al nimănui, unde nu există lege, reguli sau bun simț.

În România lui 2019 încă domnește legea lui -”Bă tu știi cine sunt eu?” – “Bă săracilor” și “Bă eu am bani și fac ce vreau”.

Problema este că nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură pentru a combate aceste derapaje care în scurt timp vor duce la probleme și mai serioase în Delta Dunării.

Deja prezența miilor de bărci rapide ce vântură apele rezervației are un impact semnificativ asupra mediului în tot ansamblul lui, dar în combinație cu nesimțirea, lipsa de educație și nerespectarea legii, va duce la transformarea acestui mic paradis într-un parc de aventură în care adrenalina dată de motoarele de mare putere va fi singura atracție.

 

Eu spun că a sosit momentul să luăm atitudine și să punem piciorul în prag pentru că altfel ne tăiem craca de sub picioare. Aș dori să văd și eu măcar o clarificare a legii care permite accesul pe teritoriul rezervației, să văd că cineva se gândește mai departe de ziua de mâine.

Aș dori să văd măcar o autorizație de acces în Delta Dunării suspendată din cauza nerespectării vitezei sau lipsei de respect pentru natură, dar speranța cred că este deja moartă.

Delta este vazută de autorități doar ca o vacă de muls, un teren de joacă și de impresionat “baștanii” când vin la pescuit sau o sursă de pește și icre cu care să se ungă rotițele de la București pentru a continua cu distrugerea lentă a acesteia.

 

http://www.ibis-tours.ro/?fbclid=IwAR333Iu8omEb71lAbKI4EGt9CnPLnKpsY0M4UpVDktJGQrvgmk0vmmOt91s

http://danielpetrescu.ro/?fbclid=IwAR1do7rV1L_ggLMPWhuqsefKhrR5U0n-sVVg9Nq3F4WoCstxDGd9NWdnLmM

 

Foto & Video: Daniel PETRESCU

Drepturi rezervate: Clubul Nautic Român©

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.