Campionatul Mondial de Yachting la Clasa Zoom8

Prof. Octavian Ţacu

Federaţia internaţională a clasei „Zoom 8” se străduieşte să organizeze competiţii cu apelative continentale şi mondiale în efortul de a sporii numărul ţărilor participante la competiţii. În esenţă răspândirea acestei „bărcuţe” cu o singură velă ca barcă de tranziţie pentru „optimişti” este, pentru moment, foarte lentă şi limitată geografic. La această competiţie, intitultă Campionat Mondial şi organizată în perioada 2 – 8 august 2015 la Wolfgangsee, în Austria, s-au înscris sportivi din opt ţări, toate din Europa. Grosul participanţilor a fost din Austria, ţară organizatoare, şi Danemarca. La categoria fete,  Austria a înscris 16 concurente, Danemarca 17, Suedia 8 –  din 47. Aceiaşi proporţie a fost şi la băieţi.

11800295_940400162669957_5175214770995373896_n

Sigur că elemente precum: vacanţă şcolară, accesul lesnicios şi chiar frumuseţea locului au făcut ca lista participanţilor să fie destul de mare. Lacul Wolfgang – Wolfgangsee, în denumirea autohtonă, este localizat la doar 36 km est de Salzburg, într-o zona muntoasă, la 538 de metri altitudine, se întinde pe  13 km pătraţi şi are adâncimea maximă de 114 m. Pentru acest Campionat mondial, organizatorul – „Union Yacht Club” Wolfgangsee-St. Gilgen – a pus la dispoziţia participanţilor condiţii optime şi un program de socializare echilibrat. Începând cu festivitatea de deschidere, sailors dinner -în fiecare zi cu regate, premierea celor clasaţi în fiecare zi, program de discotecă şi ceremonia finală cu participarea atentă a oficialităţilor. Vântul a fost slab şi aproape în fiecare zi, la catarg a fost arborat semnalul de amânare, regatele neîncepând conform planificărilor, pând la ora 12. Conform „Instrucţiunilor de Cursă” au fost planificate 12 regate, fiecare cam 55 de minute, dar în condiţiile de vânt slab şi schimbător, nu au mai fost 12 regate ci numai nouă.

Cu un an în urmă, la această competiţie s-a consemnat supremaţia competitorilor danezi, atât la băieţi cât şi la fete. Anul acesta, în Austria, a fost rândul austriecilor să ocupe podiumul. În 2014, marea noastră campioană Ebru Bolat, a cucerit medalia de argint. Anul acesta a înregistrat un mic regres ocupând locul cinci, cu 44 de puncte. Locurile şi punctajele înregistrate pe regate au fost următoarele: 4, 10, 4, 3, 18, 2, 2, 6, 13. A fost scăzută regată cu 18 p. Câştigătoarea la fete a fost Rupp Ana (Union Yachting Club Attersee), din Austria cu 30 de puncte. La băieţi, campion mondial a fost declarat Niclas Lehman (Kamtner Yacht Club Ossiachersee) Austria cu 17 puncte.

11825629_940404042669569_762451585664813311_n

Am să încerc să identific câteva cauze care au dus la clasarea mai modestă a lui Ebru Bolat. În primul rând – câteva kilograme în plus, la masa corporală, faţă de celelalte competitoare, kilograme care la vânt slab sunt foarte importante. Apoi, de câteva ori traseele alese pe vânt strâns au fost perdante şi nu în ultimul rând, două starturi din mijlocul „mulţimii”. Ar mai şi traseele de pupă cu filoane de vânt norocoase, conform unui algoritm al zeului „Eol”. În esenţă, în Austria Ebru Bolat a fost tratată cu mult respect, ca o mare campioană … „care este”. Am mai observat şi faptul că între concurenţii valoroşi şi cei de umplutură au fost ecarturi mari. Sperăm că anul viitor să fie şi concurenţi din afara spaţiului european.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.