Asociația Internatională de Yahting a Rotarienilor “International Yachting Fellowship of Rotarians” (IFYR)

Clc. Dr. Andrian Sirojea Mihei

Rotary Club Constanța

 

Asociația Internațională de Yahting a Rotarienilor a luat ființă în Marea Britanie în anul 1947 și este recunoscută ca fiind cea mai veche dintre asociațiile recreative ale Rotary.

În 1947, rotarianul Ioan G. Barrett, membru al Clubului Rotary Brixton din Londra, Anglia, a avut ideea de a arbora un fanion cu emblema Rotary la catargul ambarcațiunii sale. Antrenând pe colegii din clubul său, dar și pe cei din cluburile învecinate, el a propus o nouă asociaţie de yahting formată din rotarieni. Această nouă asociație de agrement a Rotary, aprobată de Rotary Internațional sub numele de „The Fellowship Yachting of Rotariens” (IFYR), s-a dezvoltat rapid în toată Marea Britanie şi apoi în întreaga lume.

În 1956, la Convenţia Internatională Rotary, Bob Stuart din Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii a fost ales primul Comandor internațional din afara Marii Britanii, și a preluat conducerea Asociației Internaționale de Yahting a Rotarienilor.

Prima întâlnire internaţională a IYFR a avut loc în 1964, cu ocazia Convenției Internaționale Rotary de la Toronto, Canada. Cu această ocazie, asociația s-a extins foarte mult, fiind adăugate noi flote sub conducerea entuziastă a mai multor foști Comandori internaționali care au fost aleşi dintr-o diversitate de ţări din lumea Rotary.

Aniversarea de Aur a lYFR a fost sărbătorită în 1997, la Convenţia Internațională Rotary de la Glasgow, Scoţia, cu care ocazie fostul Comandor internațional Andrew Mitchell și-a lansat cartea intitulată „Golden Jubilee 1947-1997”, în care se comemorează cincizeci de ani de istorie a  IYFR.

Trofeul IYFR care poartă numele de „John Barrett Bell” și este oferit fiecărui nou Comandor internațional, reprezintă creația lui Denis Dalby, unul din membrii fondatori ai asociației, şi a fost prezentat asociației în cinstea fondatorului său, Comandor John G. Barrett.

De-a lungul timpului, unele din primele flote Rotary au dispărut, dar cu toate acestea IYFR continuă în mod constant să carteze noi flote.

Astăzi există aproximativ 100 de flote de yahting în Rotary, active  în 22 de ţări din întreaga lume: Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Insulele Virgine Britanice, Canada, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Filipine, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Turcia, şi Statele Unite ale Americii, cu aproximativ 3000 de membri.

Beneficiile membrilor IYFR sunt:

 

1.  Promovarea obiectivelor Rotary, ai „înţelegerii internaţionale, bunăvoinței și păcii mondiale.”

2.  Cunoaşterea de noi oameni interesanţi, stabilirea de noi contacte de mare prietenie și de durată.

3.  Primirea „Registrului International al membrilor IYFR”, care vă pune în legătură cu aproximativ 3000 de marinari Rotary, la nivel mondial.

4.  Informarea cu privire la ceea ce se întâmplă pe plan internaţional în IYFR, prin buletinul informativ „Rotafloat”.

5.  Accesul la cabina IYFR şi la activităţile de la Convenţiile Rotary, inclusiv la Adunarea Generală Anuală şi la Convenția de după croaziera IYFR.

6.  Bucuria de a participa la plimbările cu ambarcațiuni şi la evenimentele sociale organizate la țărm sau pe apă, cu alţi membri IYFR la nivel local, regional şi internaţional.

7.  Identificarea ca un marinar Rotary la domiciliu sau în străinătate prin însemnele IYFR, disponibile prin achiziţionare.

8.  Accesul la evenimentele flotei. Fiecare flotă în IYFR planifică şi găzduieşte propriile activităţi şi evenimente pentru membrii flotei, partenerii şi vizitatori lor. În mod activ sunt încurajate schimburile  de vizite de către membrii altor flote IYFR şi membri independenţi. Evenimentele tipice includ jocuri pe apă, croaziere, regate, activităţi filantropice şi o mare varietate de evenimente sociale la țărm.

9.  Taxele pentru membri independenţi, ce nu sunt asociați unei flote, sunt de 30 USD pe an. Cotizaţiile anuale pentru membri flotelor sunt de 10 USD pe membru, cotizție care se plătește prin intermediul flotei. Cele mai multe Flotele percep, de asemenea, o taxa de membru suplimentar pentru a acoperi costurile lor proprii de administrare.

Obiectivele IYFR

Marinarii Rotary combină o acceptare a principiilor Rotary, cu o dragoste de bărci, de mare şi de ape interioare, şi de a folosi interesul comun de iahting şi navigaţia ca pe o oportunitate de a încuraja şi promova obiectivele Rotary. Obiectivele membrilor IYFR sunt:

1.  Promovarea înţelegerii internaționale, bunăvoinței și păcii printr-o lume de oameni de afaceri şi profesiuni unite în idealurile de a servi.

2.  Promovarea asocierii Rotary prin croazieră, yahting, curse, navigație, caiac şi alte activităţi care implică bărci şi canotaj.

3.  Promovarea de standarde înalte de navigaţie, de respect a  tradițiilor de yahting şi de comportament pe apă.

4.  Sprijinirea proiectelor Rotary, de servicii şi oportunităţi, pe şi în afara apei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.