luni, ianuarie 20, 2025
Actualitate

AMIRALUL ȘI CADEȚII

Comandor (r) dr. Marian MOȘNEAGU

 

          M-am întrebat adesea, în sinea mea, câtă energie (mai) poți avea la 84 de ani încât să nu ai astâmpăr pe lângă casă, familie și nepoți. Și, de fiecare dată când credeam că a ostenit de atâta alergătură, contraamiralul de flotilă în retragere (doar cu numele!) Niculae Ștefan m-a surprins cu o nouă ispravă. De la activități sub egida Ligii Navale Române și ,,Clubului Amiralilor”, la întâlnirile periodice ale promoției și acțiuni de cinstire a eroilor sau de ambientare a monumentelor dedicate memoriei lor, amiralul Ștefan a fost totdeauna Omul cu cea mai dedicată implicare și benefică acțiune.

Dar unul dintre cele mai importante succese ale domniei sale o reprezintă, fără îndoială, campania lansată și asumată, adesea pe cont propriu, pentru reînființarea fostului Liceu Militar de Marină ,,Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. Și chiar dacă această izbândă este opera colectivă a Ligii Navale Române, Statului Major al Forțelor Navale și Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu asentimentul și sprijinul ultimilor trei miniștri ai Apărării Naționale, amiralul nu a părăsit corabia niciodată.

De-a lungul celor 26 de ediții, anual a organizat militărește Concursul de Matematică ,,Viceamiral Vasile Urseanu”, conferindu-i acestuia valențe de liant între tradiție, speranță și nevoia de continuitate.

 

 

Odată cu înființarea Colegiului Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”, amiralul Ștefan a simțit nevoia să predea ștafeta organizării concursului, începând cu ediția a XXII-a, conducerii noii instituții, urându-i comandorului Iancu Ciocioi BUN CART ÎNAINTE!

 

Sub prestare de jurământ!

 

În mesajul adresat comandantului Colegiului Național Militar de Marină cu prilejul desfășurării probei scrise, pe 30 martie 2019, contraamiralul de flotilă Niculae Ștefan a precizat: ,,În urma surprinzătoarei și neinspiratei decizii de desființare a Liceului Militar de Marină ,,Alexandru Ioan Cuza”, nu am încetat să lupt pentru a convinge decidenții politici și militari, precum și autoritățile locale, de necesitatea funcționării acestui liceu în municipiul Constanța, sub tutela și în folosul Forțelor Navale.

Singura și cea mai eficientă formă de rezistență a fost menținerea organizării anuale a Concursului de Matematică ,,Viceamiral Vasile Urseanu” care, în cele 26 de ediții, a sensibilizat și a menținut vie în conștiința opiniei publice nevoia reînființării Liceului Militar de Marină.

 

 

Și iată că, pe 10 septembrie 2018, am avut satisfacția de a fi părtaș, ca invitat al dumneavoastră, la deschiderea anului de învățământ la Colegiului Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza” din Constanța!

Cu bucuria imensă a împlinirii acestui deziderat, mă simt dator și deopotrivă onorat să vă transfer atribuțiile și responsabilitatea organizării acestei competiții de mare ținută, începând cu ediția 2019, cu convingerea că nu veți ezita să identificați cei mai ambițioși și eficienți competitori, care să devină, peste ani, absolvenți ai instituției pe care cu competență și onoare ați înființat-o și o conduceți”.

 

Competiția continuă!

 

Dorința contraamiralului de flotilă Niculae Ștefan s-a împlinit. În primul rând, conducerea Colegiului Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza” a organizat impecabil ediția a XXII-a, sâmbătă, 30 martie 2019, la Constanța și Tulcea, cu participarea a circa 150 de elevi ai claselor a VIII-a din localitățile Constanța, Cumpăna, Eforie Nord, Mangalia, Măcin, Năvodari, Tulcea și Turcoaia.

Sâmbătă, 6 aprilie a.c., în sala ,,Clio” a Muzeului Național al Marinei Române a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni matematicieni din județul Constanța.

 

 

În ordinea punctajului obținut, aceștia au fost elevii Mihai Banioti (100 puncte) și Sarah Sonia Bălan (99 puncte) de la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” și Andra Cocea (95 puncte) de la Liceul Teoretic ,,Ovidius”.

Cu mențiuni au fost distinși elevii Cezar Tulceanu (94 puncte) de la Școala Gimnazială Spectrum, Robert Ștefan Petcu (93 puncte), Robert Bardi (92 puncte) și Răzvan Iliescu (87 puncte) de la Liceul Teoretic ,,Ovidius”, Andrei Culerda (85 puncte) și Cezar Filip Marinescu (85 puncte) de la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” și Maria Pătrașcu (84 puncte) de la Liceul Teoretic ,,Traian”.

Premianții județului Tulcea au fost felicitați personal de domnii Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea, ing. dr. Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, doamnele Monica Petre, inspectorul școlar de matematică, Nicoleta Mihalea, directorul Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ciucurencu”, amfitrioana competiției, profesoara de matematică Valentina Radu și domnul Dumitru Mihalea, președinte onorific al concursului.

 

 

 

Pe podiumul câștigătorilor au urcat, în ordinea performanței, elevii Vlăduț Mihalache de la Școala din Turcoaia (Premiul I), Adela Grădinaru din Tulcea și Alexandru Greceanu din Măcin (Premiul II) și Iris Vavilov (Premiul III).

Cu mențiuni au fost recompensați elevii Miruna Paraschiv, Iustin Vâlcu și Vlad Perianu.

De menționat că premierea a avut loc la bordul fostei nave de comandament a Forțelor Navale ,,Republica”.

 

 

 

Se retragere dar nu se predă!

 

Prezent la ambele festivități, cu îndreptățită satisfacție și legitimă mândrie, contraamiralul Niculae Ștefan, directorul Concursului de Matematică ,,Viceamiral Vasile Urseanu”, a ținut să adreseze organizatorilor și participanților următorul mesaj:

,,Stimați camarazi ai Marinei Române, onorați dascăli ai Dobrogei și dumneavoastră, cei ce sunteți la cârmă, responsabili cu îndrumarea și educația tinerilor din instituțiile militare de învățământ ale Marinei Române, acum când sunt în pragul pășirii către o vârstă jubiliară, vă salut cu drag și respect.

Sâmbătă, 30 martie a.c., într-un cadru sărbătoresc, în aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” am predat ștafeta Concursului de Matematică ,,Viceamiral Vasile Urseanu”, pe care l-am organizat și condus de-a lungul a 27 de ediții, comandantului Colegiului Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”, comandorul Iancu Ciocioi. A fost, este și va fi pentru mine de-a pururi cea mai mare satisfacție a vieții.

Vă mulțumesc, stimați amirali ai actualei conduceri a Forțelor Navale Române că m-ați onorat. Fie ca și cei ce mă vor urma să păstreze în sufletul lor dragostea pentru competiție, pentru ca acest concurs să se mențină pentru a crea treapa de acces și succes la Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza” și în alte instituții militare de învățământ de prestigiu. Diploma pe care mi-ați oferit-o va fi inclusă la loc de onoare în albumul cu toate celelalte aprecieri primite de-a lungul întregii mele cariere.

Dragostea mea pentru instituțiile de învățământ ale Marinei Militare m-a determinat să le promovez în toate cele patru puncte cardinale din România, pe care o doresc a se consolida, ca și demnitatea poporului nostru, spre o adevărată conviețuire în armonie, progres, trai decent și apreciere internațională.

În Marina Română am reușit să am alături mulți tineri cu care mă mândresc și care vor reprezenta cu cinste dascălii care ne-au înconjurat și ne-au pregătit să acostăm definitiv aici, la Marea cea Mare.

 

 

Dar și de mirifica Dobroge, încercuită de mare și fluviu, mă leagă toată educația pe care am primit-o de la minunații dascăli și comandanți ai Școlii Militare Superioare de Marină, împreună cu admirația pentru bogăția culturală și frumusețea spirituală a străvechii cetăți a Tomisului.

Ca urmare, am transmis ,,virusul” Concursului de Matematică ,,Viceamiral Vasile Useanu” și la Dunăre unde, împreună cu stimabilul meu camarad, comandorul Ion Zaharia, președintele filialei Tulcea a Ligii Navale Române, am organizat, pentru al treilea an consecutiv, această antrenantă competiție și în orașul de la gurile Dunării.

,,Consilierul” meu întru științele exacte, profesorul Ion Tiotioi, mi-a înțeles dorința de a ne adresa și tineretului din județul și municipiul Tulcea, pentru ca junii tulceni să adere la acest proiect, sub conducerea Filialei Ligii Navale Române Tulcea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, chemare pe care au onorat-o.

Ca urmare, sâmbătă, 6 aprilie 2019, împreună cu profesorul Ion Tiotioi și o ,,gardă” de cadeți ai Colegiului Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”, am participat la festivitatea de premiere a celei de-a treia ediții a acestui concurs.

Într-un cadru festiv, de mare încărcătură cultural-științifică, împreună cu noi au fost domnii Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea și inginerul dr. Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.

După alocuțiunea mea, a domnului profesor Ioan Tiotioi și a unui elev din delegație, ambii octogenari am primit cu respect aprecieri și elogii din partea acestora cu privire la statuarea acestui concurs în calendarul învățământului tulcean.

Cu acest prilej i-am urat comandorului Ion Zaharia și reprezentantului Inspectoratului Județean Școlar Tulcea succes în edițiile care vor urma.

Mă retrag deci, dragi camarazi, cu satisfacția deplină a unei acțiuni împlinite, care a fost și va rămâne demersul meu de suflet pentru propășirea Forțelor Navale Române.

BUN CART ÎNAINTE CONCURSULUI DE MATEMATICĂ ,,VICEAMIRAL VASILE URSEANU”!”.

 

 

Foto Tulcea: Lucian Marian Comănici

Toate drepturile rezervate: Clubul Nautic Român©

One thought on “AMIRALUL ȘI CADEȚII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.