Am fost la Carnaval!

de Stelian Marinescu

Motto: ,,Războiul de Independenţă de la 1877 a adus dobrogenilor libertatea de a dansa turceşte. Înainte erau obligaţi.” Dan Mihăescu

De Sfântul Vasile 2014, am fost invitat la un bal mascat. Evenimentul a avut loc în oraşul Techirghiol la restaurantul ,,Dromas’’. Cu o zi înainte, m-am întâlnit cu Gabi și Dan Mihăescu pentru a stabili detaliile: vestimentaţia şi transportul. Spre încântarea nepoatelor mele, Emilia şi Izabela, am făcut o scurtă paradă vestimentară. Având totul stabilit, iată-ne coborând din maşina soţilor Mihăescu cu recuzita în mână. Restaurantul ,,Dromas’’ se află pe faleza lacului Techirghiol, peste drum de statuia din bronz a celebrului măgăruş, şi îmbină în mod armonios vechiul cu modernul zilelor noastre. Intrăm în local mascaţi, dar suntem opriţi pentru a fi identificaţi de personalul de servire. Într -un final, cineva îl recunoaşte pe Dan şi suntem invitati să ne ocupăm locurile rezervate. Atmosfera era una de nuntă dobrogeană şi nu era nimeni în ţinută de carnaval. Ruşinaţi, ne-am scos măştile şi  ne-am făcut lejeri. Lumea din restaurant era foarte pestriţă: participau domni si doamne bine îmbrăcate, dar erau şi ţinute de toată ziua- tricouri colorate, cămăşi cu înscrisuri, încălţăminte sport – o îmbinare nefericită a elegantului cu ţinuta sport. Am identicat caţiva constănţeni, dar majoritatea erau localnici care se cunoşteau între ei. Orchestra oferea publicului o muzică uşoară din repertoriul românesc şi internaţional şi m-am mirat de ce gusturi bune au organizatorii. Câţiva temerari  chiar ieşiseră pe ring şi dansau, stânjeniţi de privirile celor de la mese, care parcă aşteptau ceva. În mod sigur, nu era vorba de meniu, acesta se afla din belşug la mese, era de calitate şi îndestulator. În final, am constatat că aşteptau muzica lor preferată. Când muzicanţii au trecut la populare, sala a luat foc. Aproape instantaneu, toţi s-au ridicat de la mese şi au încins hora. Se vedea pe faţa dansatorilor bucuria mişcării. Când s-a trecut la melodii turcești, urmaşii lui Techir au făcut furori. A ieşit în evidenţă o doamnă cu un bust de cartea recordurilor. Nu au lipsit din repertoriu cântecele aromâne, motiv pentru care am dedus că această etnie este bine reprezentată în Techirghiol. Pentru proprietarul localului, dl. Samir Ciorabai toată admiraţia: ca un savant căruia i-a reuşit un experiment, a supravegheat încântat tot balul. Am constatat că dl. Samir nu este lacom. Preţul biletului de Revelion a fost cel mai mic din tot judeţul, iar cel pentru bal a fost mai mult modic. Clubul Nautic Român are un parteneriat cu Restaurantul ,,Dromas’’. Localul oferă clubului dicount de 10%. În termeni ,,matematico-marinăreşti”, la o comandă de 10 beri, una este gratis.

După un timp ne-am întâlnit cu familia Custură care petrecuse Revelionul tot la ,,Dromas’’. Întotdeauna revederea cu dl. Comandor de marină Ion Custură este plăcută. Atât el, cât și soţia sunt persoane agreabile şi prieteni de bază ai clubului nostru. Dan Mihăescu a fost solicitat de organizatori să fie preşeditele juriului pentru concursul de dans. Acest concurs se desfaşoară de ani buni după nişte reguli precise. Perechile trebuie să participe la concurs mascate, iar probele sunt diverse şi eliminatorii.  Am o premoniţie că nu o să fie toată lumea mulţumită şi Dan o să aibă probleme. Când s-a dat startul, o parte dintre meseni s-au ridicat în picioare pentru a vedea mai bine ringul. Mi-am tot strâmbat gâtul, în speranţa de a vedea cât de cât spectacolul din ring. Degeaba, pentru că s-au ridicat şi mai mulţi în picioare, iar la final cei mai interesaţi dintre curioşi au înconjutarat ringul, noi ne-am mulţumit numai cu aprecierile crainicului. Juriul a făcut tot posibilul să fie toată lumea mulţumită, toate cele 10 perechi participante au primit premii. Câştigătorii ,,Marelui premiu” au fost Olgun și Mari. Când am hotărât să plecăm, petrecerea se încinsese şi mai mult, datorită manelelor. Acest gen muzical se pare că satisfăcea pe aproape toată lumea rămasă.  Întoarcerea acasă a fost placută. Înainte de a urca în maşină, am aruncat o privire spre lacul care stătea ascuns în spatele luminii  stâlpului. Nu adia niciun fir de vânt şi, ciudat, era 1 ianuarie şi mirosea a primăvară. Aşa că, în lipsa condiţiilor meteorologice pentru o baie de nămol la Techirghiol, vă recomandăm o ţuică fiartă şi o ciorbă de potroace la ,,Dromas”.

Carnaval Sf. Valentin Droma's 2014 (2) Carnaval Sf. Valentin Droma's 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.