ALUMNI, CU TOATE PÂNZELE SUS!

Marian MOŞNEAGU •

 

Vineri, 7 decembrie a.c., membrii statornici ai Asociaţiei Absolvenţilor Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” – ALUMNI au dat onorul Anului Centenar 2018.

        Reuniţi în atmosfera ospitalieră de la Seaman’ Club, cei circa 50 de amirali, comandori, comandanţi de cursă lungă, şefi mecanici, profesori, studenţi şi simpatizanţi am fost întâmpinaţi cu braţele deschise de Costică Stici, reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor, amfitrionul nostru tradiţional.

 

După salutul de bun venit, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţînă, preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân”, a trecut în revistă principalele realizări ale anului. ,,În primul rând, daţi-mi voie să vă mulţumesc, în numele Consiliului Director al ALUMNI, pentru disponibilitatea de a sărbători împreună sfârşitul lui 2018, Anul Centenarului Marii Uniri şi al 146-lea din istoria tumultuoasă a Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” – a precizat actualul comandant al Flotei.

 

Deşi am preluat conducerea Asociaţiei Absolvenţilor Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” în luna mai, ne putem mândri cu faptul că am schimbat de drum în multe privinţe în ceea ce priveşte nu numai statutul organizaţiei, aflat în curs de definitivare, dar şi maniera de abordare interactivă a parteneriatului nostru cu Alma Mater dar şi a legăturilor afective fireşti cu reprezentanţii promoţiilor de absolvenţi, conducerea Academiei Navale,  comandanţii şi mentorii noştri din toate generaţiile.

Pot spune, fără teama că exagerez, că anul 2018 l-am parcurs împreună sub semnul fraternităţii, al camaraderiei şi al unităţii de breaslă.

Pentru prima dată în cei 11 ani de existenţă a ALUMNI, am reuşit să intermediem întâlnirea solemnă a şefilor promoţiei 2018 cu reprezentanţii admnistraţiei publice locale – Prefectură, Consiliu Judeţean şi Primăria municipiului Constanţa – şi avem determinarea necesară pentru ca, în anii următori, să fim mai activi, mai vizibili şi mai prezenţi în viaţa Cetăţii, în toate garnizoanele de marină, precum şi în mass-media.”.

Succesele ALUMNI au fost puse atât pe seama vieţii interne de organizaţie, pe care Consiliul Director s-a străduit să o anime şi să o facă din ce în ce mai atractivă pentru cei 260 de membri activi, dar şi pe valoarea, prestanţa şi implicarea fiecărui absolvent, indiferent de profesie şi destin.

Ca urmare, liderul ALUMNI i-a felicitat şi le-a mulţumit din toată inima unor membri care au onorat asociaţia an de an, prin modul exemplar în care şi-au făcut datoria la locul de muncă ori s-au implicat personal în viaţa organizaţiei şi a oraşului.

 

Unul dintre ei este, fără îndoială, contraamiralul de flotilă în retragere Niculae Ştefan, care, pe lângă nenumărate succese repurtate pe cont propriu sau în tandem cu alţi câţiva parteneri dedicaţi şi devotaţi Marinei, are meritul incontestabil de a fi fi iniţiat, promovat şi susţinut, până în pânzele albe, reînfiinţarea, la Constanţa, a Colegiului Naţional Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba despre pepiniera învăţământului de marină din România care ne-a lipsit vreme de două decenii, pe care au absolvit-o mulţi dintre membrii ALUMNI – inclusiv preşedintele asociaţiei – şi unde ALUMNI va fi prezentă, chiar la sfârşitul acestui an, cu unele activităţi specifice.

De altfel, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţînă a avut privilegiul să-i coordoneze personal la sfârşitul lunii trecute, în cadrul blocului de paradă şi i-am putut admirat cu toţii, la parada organizată de Ziua Naţională, pe cei mai tineri cadeţi din Forţele Navale, trecând maiestuos pe sub Arcul de Triumf din Capitală.

Cea de-a doua distincţie a fost acordată domnului Adrian Mihălcioiu, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor dar şi vicepreşedinte ALUMNI, gazda noastră necondiţionată pentru orice activitate de impact pentru colegii de breaslă. ALUMNI a apreciat atât acţiunile ferme desfăşurate de colegul nostru în folosul navigatorilor români cât şi lansarea revistei ,,CAP COMPAS”, o publicaţie de profil utilă marinarilor de pretutindeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La finalul întâlnirii, liderul ALUMNI şi-a reafirmat disponibilitatea sa şi a membrilor Colegiului Director de a ne promova mai intens preocupările şi performanţele pe plan profesional şi social şi le-a urat tuturor să petreacă sărbătorile de iarnă în linişte şi armonie deplină cu cei dragi. Proiectele şi activităţile Asociaţiei se regăsesc şi pe noul site, www.alumnianmb.ro

Spiritul sărbătorilor de iarnă a fost readus în incinta Clubului de un grup de studente şi studenţi ai Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân”, coordonat de preotul Emanuel Bodea, care a susţinut un concert de colinde tradiţionale.

 

După fotografia de grup, participanţii s-au întreţinut cordial şi şi-au împărtăşit împlinirile profesionale şi de familie la cocktailul oferit de organizatori.

După 11 ani de la înfiinţare, Asociaţia Absolvenţilor Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân” reconfirmă faptul că prietenia, camaraderia şi solidaritatea de breaslă dăinuie peste vremuri, valuri şi generaţii.

LA MULŢI ANI, ALUMNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

 

Foto: Marian MOȘNEAGU

Drepturi exclusive de publicare: Clubul Nautic Român©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.