Africa Europe Challenge – ocolul Africii în 366 de zile

de Andreea Mihăescu

Marți, 27 septembrie 2011, Ambasada Republicii Ungare, a organizat o conferință de presă pentru prezentarea proiectului Africa Europe Challange (AEC ),prima cursă de veliere în jurul continentului african.

În deschiderea evenimentului, ambasadorul Fuzes Oszkar, a făcut o scurtă prezentare reliefând faptul că acest proiect organizat sub egida Uniunii Europene și a Uninuii Africane, are atât o dimensiune sportivă cât și una culturală ,economică și politică.” Principalul scop îl reprezintă colaborarea între Europa și Africa,bazându-se pe egalitatea partenerilor participanți și interesele lor economice, politice și culturale comune”, a declaralt ambasadorul.În continuare ne-au prezentat mai amănunțit perspectivele acestei regate fondatorii și totodată directorii proiectului AEC: Jozsef Gal și Dr. Peter Kondricz. Evenimentul îl reprezintă realizarea primului concurs de yachting cu un traseu foarte mare, înconjurând  Africa, care  se va desfășura pe durata unui an, în perioada 25 mai 2012 – 25 mai 2013. Ceremonia de deschidere a competiției este programată  pe 25 mai 2012, de ziua Africii, în portul La Valleta din Malta, iar decernarea premiilor și festivitatea de închidere, un an mai târziu, în aceeași zi. Pe durata acestei întreceri, ambarcațiunile vor parcurge peste 15.000 de mile marine, concursul fiind împărțit în 15-16 etape cu 17-18 escale diferite țări africane, unde vor participa la  festivaluri culturale organizate sub egida Renașterea Culturii Africane. Escalele și date despre acestea puteți accesa pe:

http://www.africaeuropechallenge.com/aec/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=17&lang=en

Echipajele nu sunt obligate să participe la întregul concurs, au dreptul de a alege să fie prezente la doar câteva etape.

Misiunea acestui proiect este constituită de motto-ul „Peace & Development” ( Pace și Dezvoltare ), în acest eveniment fiind subliniată latura culturală și dezvoltarea sistemului de învățământ, prin realizarea de parteneriate, înfrățirea școlilor, organizarea concursurilor de cunoștințe generale, avînd ca subiect Uniunea Europeană și Uniunea Africană, activități extracuriculare, mass-media și a internetul reprezentând singurele instrumente disponibile pentru implementarea acestor obiectivelor. “ Dorim să ajutăm elevii și studenții din Africa să interacționeze cu studenții din alte țări pentru a vedea diferența și a-i ajuta să se evolueze, dorim să ajutăm Africa să meargă mai departe.” a declarat Dr. Peter Kondricz, directorul proiectului.

Adevăratul scop pentru organizarea acestui concurs de veliere sportive, unic în lume este ajutorarea Africii: “Dorim să colectăm mâncare, dorim să colectăm apă, să le dăruim ceva celor care chiar au nevoie. Acesta este adevăratul scop al proiectului, să ajutăm Africa.”, a încheiat Kondricz.

Foto: Cona Olteanu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.