ACADEMIA NAVALĂ „MIRCEA CEL BĂTRÂN” A PRELUAT PREȘEDINȚIA FORUMULUI EDUCAȚIONAL NAVAL AL UNIUNII EUROPENE ȘI NATO

Contraamiral de flotilă (rez.) dr. Ion CUSTURĂ •

Secretar General al Clubului Nautic Român


În perioada 29 mai – 1 iunie, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” (ANMB) s-a desfășurat cea de-a XXI-a Conferință a Comandanților Academiilor Navale din Europa și NATO. Această conferință constituie forumul cel mai larg de dezbatere a problematicii învățământului militar de marină, care, încă de la inițierea acesteia în urmă cu 42 de ani, are ca scop armonizarea obiectivelor și metodelor de formare a viitorilor ofițeri ai Forțelor Navale din Uniunea Europeană și NATO, în concordanță cu evoluția situației geostrategice, a fenomenelor politico-militare și a echipamentelor și tehnologiei în domeniul naval.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este membră a acestei prestigioase organizații începând din anul 2008, reușind ca după zece ani, la ediția din 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, să fie desemnată, pentru prima dată în istoria sa, gazdă a acestei prestigioase manifestări și să preia președinția acestui forum educațional naval pentru următorii doi ani, de la Academia Navală a Statelor Unite ale Americii, gazda ediției din 2016.

La conferință au fost participanți din 20 de state din Uniunea Europeană și NATO, care au interese pe mare și fluviu și care au abordat subiecte din trei domenii fundamentale ale educației și formării ofițerilor de marină – educația universitară, formarea profesională și formarea de lideri militari – incluse în tematica generală a conferinței, Managementul Educației și Instruirii Navale.

Miercuri, 30 mai, începând cu ora 09.30, în aula mică a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, în prezența reprezentanților mass-media care au fost acreditați să participe la activitate, a avut loc ceremonia de deschidere a conferinței. Rectorul (Comandantul) Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Comandor Conf. univ. Dr. ing Octavian Tărăbuță a deschis lucrările conferinței printr-un cuvânt de bun-venit participanților, după care a susținut o scurtă prezentare a ANMB și a principalelor realizări ale personalului academiei în ceea ce privește programele de studiu derulate și infrastructura educațională de ultimă generație, puse în slujba formării ofițerilor din Forțele Navale Române, din Garda de Coastă și din industria maritimă.

Au mai luat cuvântul Cam. Fl. Prof. Univ. Dr. Boyan MEDNIKAROV, Rectorul (Comandantul) Academiei Navale „Nikola Vaptsarov” din Varna, Bulgaria, Cam. Fl. Petro GONCHARENKO, Comandantul Institutului de Marină al Universității Naționale ”Universitatea Maritimă Odesa”- Ukraina și Viceamiralul Walter E. ”Ted” CARTER Jr.- Comandantul Academiei Navale a SUA, ultimul prezentând realizările acestui forum pe timpul cât a deținut președinția conferinței și anunțând preluarea acesteia de către comandantul ANMB Constanța.

Au urmat două zile de mese rotunde, ateliere de lucru și dezbateri care au permis liderilor școlilor de marină din Uniunea Europeană și NATO să-și prezinte perspectiva națională și propunerile de creștere a eficienței proceselor de învățământ ale aliaților europeni și ai membrilor NATO în Domeniul Maritim, în special axate pe programele de studii, leadership și profesia de ofițer de marină.

Ziua a treia s-a incheiat cu o vizită la bordul Navei Școală ”Mircea” și o ieșire pe mare cu aceasta.

 

Urăm succes deplin Rectorului (Comandantul) Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Comandor Conf. univ. Dr. ing Octavian Tărăbuță, în dificila și onoranta poziție de președinte al Conferinței Comandanților Academiilor Navale din Europa și NATO, fiind convinși că ANMB dispune de resurse umane și materiale deosebite, care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru acest înalt forum academic.

*****
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este instituţia de învăţământ
superior a Forțelor Navale, clasificată ca universitate de educaţie şi
cercetare ştiinţifică. În ianuarie 2015, Agenţia Română de Asigurare a
Calităţii în Învăţământul Superior a acordat Academiei Navale
calificativul superior, GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT.

 

Foto: ANMB.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.