A IV-a zi – Amenajarea Tarnita, jud. Cluj
Amenajarea hidrotehnica de la Tarniţa este o amenajare gravitaţională de tip baraj cu centrala de producere a energiei electrice la piciorul barajului. Studentii au fost întâmpinaţi de personalul de administrare al centralei care au oferit câteva informaţii despre baraj şi funcţionarea centralei.
Lacul Tarniţa este un lac de acumulare care se găseşte între comunele Râşca, Mărişel şi Gilău (judeţul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafaţă de cca. 215 ha, o lungime de peste 8 km şi o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarniţa este alimentat de apele Văii Someşul Cald (unul din afluenţii Someşului Mic).
Barajul Tarniţa, amplasat pe râul Someşul Cald, este un baraj de beton în arc cu dublă curbură, având înalţimea de 97 m şi deschiderea la coronament de 232 m, fiind cel mai suplu baraj de acest tip din România. De asemenea, acest baraj este printre singurele care au prevăzute toate cele trei tipuri de descărcătoare: deversor lateral, golire de semifund şi golirea de fund.
Lacul de acumulare are un volum total de 74 milioane mc şi constituie principala sursă de alimentare cu apă potabilă şi industrială a municipiului Cluj-Napoca. Funcţiunea sa principală este însă producerea de energie electrică. Centrala electrică este dotată cu două turbine Francis de producere a energiei electrice, având o putere instalată de 45MW.
Pentru valorificarea întregului potenţial hidroenergetic al zonei, s-a iniţiat cel mai mare proiect de investiţie şi anume construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la Tarnita-Lăpuşteşti ce va avea o putere instalată de 1000 MW, care va începe să funcţioneze în 2017. Aceasta are rolul de a optimiza funcţionarea sistemului energetic naţional. Amenajarea va fi compusă din centrala hidroelectrică subterană unde vor fi montate cele 4 grupuri reversibile turbină-pompa, fiecare cu o putere instalată de către 250 MW; rezervorul superior – lacul Lapuşteşti – cu un volum de 10 mil mc şi rezervorul inferior – lacul Tarniţa – deja existent.
Mulţumim partenerilor noştri Monsson Group, DJST Constanta, Vimetco Alum SA Tulcea, SC Nikonfast şi Water Proiect pentru facilitarea acestui proiect.
După incursiunea de la Tarniţa ne continuăm drumul către Izvorul Muntelui.