duminică, aprilie 27, 2025
Lumea apei

A V-a zi – barajul de la Izvorul Muntelui

După un drum obositor de aproximativ 650 de kilometri am reuşit să ajungem la Bicaz. Dar oricât de obosiţi am fi, nu putem să nu admirăm Cheile Bicazului, acea poartă între Transilvania şi Moldova „deschisă” prin eroziune de râul Bicaz în partea centrală a munţilor Hăşmaş.

Barajul de la Bicaz uneşte Muntele Gicovanu cu Obcina Horştei şi constituie lucrarea de diplomă a inginerului Dumitru Leonida: „Complexul hidroenergetic al Bistriţei lângă Bicaz”. Absolvent al Şcolii Politehnice din Berlin-Charlotenburg, promoţia 1908, Dumitru Leonida şi-a văzut pusă în pratică lucrarea sa care s-a încheiat în anul 1960, începută fiind în 1950. Pentru realizarea construcţiei s-au cheltuit aproximativ 1,7 miliarde de lei (bani socotiţi la valoarea de atunci).

Am fost aşteptaţi de către şeful de tură dl mrs. Branişte Ioan chiar pe coronamentul barajului, acesta conducându-ne apoi către piciorul barajului pentru a putea intra în „inima” acestuia. Acesta ne-a furnizat câteva date tehnice despre baraj şi lacul de acumulare. Cu o înălţime de 127 m, o lungime de 435 m şi o lăţime maximă la bază de 119 m, barajul „ţine” în spatele lui un volum maxim de apă de 1.250 milioane m³. Lacul în sine are o lungime de 40 km, o suprafaţă de 33 km². Galeria de aducţiune de 4.655 m lungime cu Øi=7,00 m a fost executată cu o camaşuială dublă din beton, un strat exterior din beton simplu şi unul interior din beton armat. Ultimii 424 m ai galeriei sunt blindaţi cu tolă metalică. Trecerea de la galeria de aducţiune la conductele forţate se face printr-o piesă metalică tip pantalon, ce cântăreşte 60 de tone şi care este înglobată într-un masiv de beton. Conducta forţată (vizibilă de pe drumul naţional DN15D) are o cădere de 90 m şi este constituită din 2 fire cu diametrul variabil 4.2 – 3.8 m, încastrate în două masive de ancoraj.

Galeria de aducţiune ce străbate muntele Botoşanu asigură transportul apei spre centrala electrică „Dimitrie Leonida” de la Stejaru. Echipată cu 6 turbine Francis cu ax vertical: 4 turbine cu o putere de 27,50 MW şi 2 turbine de 50 MW, aceasta asigură producerea unei enrgii medii de 434,5 GWh. Folosinţa principală este deci producerea energiei electrice dar şi alimentarea cu apă şi turismul.

Barajul este un baraj de greutate alcătuit din 30 de ploturi separate prin rosturi etanşate amonte cu pene de beton armat şi tole de cupru. Corpul acestuia este străbătut de kilometri de galerii, puţuri de aerisire, nişe de vizitare. În încăperi special amenajate sunt amplasate instalaţii de acţionare şi comandă, echipamente de urmărire, monitorizare seismică şi comportare a fiecărui element.

Mulţumindu-le celor de la SH Bistriţa Piatra Neamţ pentru informaţii şi ospitalitate ne îndreptăm către ultima oprire Iaşi, cetatea de scaun a Moldovei. Iaşul este oraşul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română şi al primului muzeu literar memorial.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.