A început vânătoarea de “comori” in Marea Neagră

de Andreea Mihăescu

dstoenciu-07481Centrul de Scafandri al Forţelor Navale, autoritatea competentă pe teritoriul  României în formarea scafandrilor profesionişti şi autorizarea companiilor care desfăşoară  activităţi cu scafandri,a început pregătirile pentru Romanian Diving Award

O echipă formată din cei mai buni scafandri  ai României, au ieșit pe mare, în zilele de 14-15 mai, cu nava militară Grigore Antipa, pentru a plasa lesturile și plăcuțele  pe care participanții la prima ediție a competiției , vor trebui să le recupereze de pe fundul mării. “ Această activitate,a reprezentat pentru lotul de scafandri prezenți la bord, un antrenament, pe o mare și un vant de gradul 2, în condiții hidrometeorologice foarte bune”,  a declarat pentru Magazin Nautic, comandant ul secție intervenție cu scafandri de mare adancime, cpt. comandor, Laurențiu Cocea.

Scopul principal al acestui concurs îl constituie promovarea profesiei de scafandru, atragerea unui număr cât mai mare de tineri către această profesie şi încurajarea practicării scufundărilor recreative pe litoralul Mării Negre. În acelaşi timp, se dorește, mediatizarea posibilităţilor prin care se pot obţine diferitele certificate/brevete de scufundare, atragerea unui număr cât mai mare de tineri către practicarea scufundărilor recreative,  conştientizarea normelor de siguranţă în domeniul scufundărilor şi în special aceea a deţinerii certificatelor/brevetelor de scufundare, recunoaşterea valorii şi profesionalismului scafandrilor români, aducerea unui plus de imagine scafandreriei româneşti, companiilor din domeniu, şcolilor de scufundare recreaţională şi a zonelor de scufundare de pe litoralul Mării Negre .

dstoenciu-0254

Au fost amplasate  11 plachete personalizate dispuse la diverse paliere de adâncime de către specialiştii Centrului de Scafandri, în prezenţa juriului şi jurnaliştilor. Șase intervenții de scufundare și introducere a obiectivelor au fost făcute de pe nava Grigore Antipa, iar alte 5, au fost lansate la o adâncime mai mica, de pe o altă navă .” Obiectivele au fost amplasate  atât în apele teritoriale, cât şi în zona contiguă Mării Negre, la adâncimi cuprinse între 10 şi 80 de m, de pe nava Grigore Antipa,  singura navă de intervenţie cu scafandri la mare adâncime din Romania. Aceasta a fost construită la şantierul Naval Mangalia şi a intrat în dotarea Centrului de Scafandri din Constanța la data de 27.12.1979 ”, a declarat comandantul navei, cpt. comandor Cristian Gheorgiu.

dstoenciu-0284

Conform regulamentului concursului, perioada de recuperare a obiectivelor este de 3 luni, între 1 iunie – 1 septembrie, iniţial fiind dat un perimetru mai mare de căutare a obiectivului, perimetru care se va micşora cu 10% săptămânal, astfel încât, până la finalul competiţiei vor fi date coordonatele geografice exacte. Punctajul acumulat se va calcula în funcţie de mărimea perimetrului de căutare-recuperare şi adâncimea la care se află obiectivul.

dstoenciu-0296

“ Premiile se acordată în cadrul a două categorii, cele pentru scafandri profesionisti:

Compania Anului 2013 – compania care reuşeşte recuperarea obiectivului şi acumularea celui mai mare punctaj.

Scafandrii anului 2013 – scafandrii care au adus la suprafaţă obiectivul de la cea mai mare adâncime

Cea mai importantă lucrare în anul 3013  – companiile vor descrie cea mai importantă lucrare desfăşurată pe parcursul anului 2013. Se vor avea în vedere: impactul economic, importanţa clientului, valoarea contractului, numărul de ore de scufundare efectuate, adâncimea de lucru şi rezultatele obţinute.

Cea mai mare adâncime de lucru în anul 2013– concurenţii vor prezenta un material video (minim 3 min din timpul scufundării, inclusiv aspecte de la intrarea şi ieşirea din scufundare) din care sa reiasă adâncimea de lucru.

Cea mai importantă achiziţie tehnică în anul 2013– concurenţii vor prezenta cel mai important echipament achiziţionat în anul 2013, subliniind valoarea, caracteristicile, gradul de unicitate la nivel naţional, inovaţia pentru piaţa de profil.

Cea de-a doua categorie face referinţă la scafandri recreaţionali, titlurile puse în joc sunt:

Cel mai bun scafandru din România 2013 – se acordă concurentului care acumulează cel mai mare număr de puncte conform regulamentului.

Scafandrul anului 2013- se acordă pentru fiecare dintre cele 10 obiective recuperate.

Best Romanian Scuba Diving School 2013 – se acordă centrului/şcolii de scu fundări recreative care a eliberat cele mai multe certificate/brevete de scufundare pe parcursul anului 2013.

Best Romanian Diving Club 2013 – se acordă clubului care deţine cele mai complexe dotări de scufundare, cel mai mare număr de instructori şi divemasteri, cea mai complexă ofertă pentru scufundări pe litoralul românesc, cele mai multe parteneriate, participări la conferinţe de specialitate, târguri de turism, etc.” , a declarat coordonatorul proiectului Romanian Diving Award,cpt.comandor Adrian Siea.

Jurizarea va avea loc între 5 – 15 septembrie, iar din comitetul de evaluare vor face parte atât profesionişti cât şi ziarişti, pentru a se păstra o neutralitate faţă de participanţi.

Foto: Daniel Stoenciu

dstoenciu-0327 dstoenciu-0330 dstoenciu-0365 dstoenciu-0379 dstoenciu-0388 dstoenciu-0391 dstoenciu-0394 dstoenciu-0404 dstoenciu-0405 dstoenciu-0448 dstoenciu-0717 dstoenciu-0729 dstoenciu-0730 dstoenciu-0746 dstoenciu-0758 dstoenciu-0769 dstoenciu-0787 dstoenciu-0790 dstoenciu-0912 dstoenciu-0951 dstoenciu-03511 dstoenciu-07482 dstoenciu-07911

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.