Şcoala de supravieţuire pe mare, la Aerodromul Tuzla
Şcoala de supravieţuire pe mare, de la Aerodromul Tuzla, înfiinţată de Regional Air Services (RAS), constituie o noua facilitate oferită companiilor de transporturi maritime şi din industria extractivă ce operează pe platforma continentală a ocenului planetar (off-shore).
Potrivit directorul general al RAS, Dorin Ivaşcu, Şcoala de supravieţuire pe mare, instituţie de învăţământ privată în care s-au investit peste două milioane de euro, a fost acreditată de Offshore Petroleum Industry Training Organization (OPITO) pentru a pregăti personalul ce lucrează în industria offshore, respectiv pentru cursurile Basic Offshore Safety Instruction & Emergency Training (BOSIET), Further Offshore Emergency Training (FOET) şi Helicopter Underwater Escape Training (HUET).
“Acest tip de pregătire este obligatoriu atât pentru echipaje cât şi pentru pasageri şi este oarecum unic în România şi în această zonă a Europei, cele mai apropiate centre de acest fel, din punct de vedere geografic, aflându-se la Dubai, Berlin şi în nordul Poloniei. Şcoala de supravieţuire pe mare, de la Tuzla, este organizată pe patru module, unul theoretic şi celelalte practice, şi se referă la ce trebuie să faci când aterizezi cu elicopterul în mare şi procedurile ce trebuie aplicate atunci când izbucneşte un incendiu pe platformele petroliere”, a precizat Dorin Ivaşcu.
Reprezentantul RAS a mai afirmat că impactul economic al Şcolii de supravieţuire pe mare se cuantifică în diminuarea substanţială a cheltuielilor pe care companiile din industria de petrol şi gaze şi de recrutare a personalului navigant le suportau pentru pregătirea angajaţilor în străinătate.
“Este un mare pas înainte pentru că forţa de muncă românească nu mai trebuie să părăsească ţara pentru a face aceste cursuri. Nu este nicio diferenţă între o diplomă eliberată de noi şi una de la orice centru de pregătire din lume”, a subliniat directorul general.
Incidentele din ultimii ani au arătat că aceste cursuri măresc şansele de supravieţuire a angajaţilor cu aproape 80%, cel mai important lucru pe care îl invaţă cursanţii fiind folosirea corectă a echipamentului de supravieţuire, a tehnicilor corecte de supravieţuire, proceduri de conservare a energiei şi de menţinere a unei temperaturi corporale optime mai ales în timpul imersiei sau acţiune şi reacţie în cazul unui incendiu pe platformă petrolieră în cazul vizibilităţii zero.
Gabier