Regulile stricte la pescuitul de scrumbie
de Gabriela Mihăescu
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a stabilit, la sfârşitul lunii februarie, regulile ce trebuie respectate pentru pescuitul la scrumbie pe acest an, activitatea urmând a se desfăşura în baza autorizaţiilor sau a permiselor eliberate de autorităţile de la Tulcea.
Potrivit normelor elaborate de specialiştii Rezervaţiei Bioseferi Delta Dunării, Grigore Baboianu, asociaţiile şi pescarii independenţi care-şi desfăşoară activitatea de pescuit în zona Mării Negre au obligaţia să solicite şi să obţină toate actele de reglementare prevăzute de legislaţia de mediu şi de pescuit: autorizaţii de pescuit, autorizaţii de mediu, permise pentru desfăşurarea activităţii.
Cazarea se va realiza în corturi mari de campanie care să asigure adăpostirea grupată a mai multor pescari. Aceste corturi vor fi amplasate în zona sudică a Cherhanalei Perişor, la cel mult un kilometru distanţă de canalul Perişor.
Cazarea se poate realiza, de asemenea, în rulote sau pe pontoane dormitor iar corturile de campanie şi rulotele vor fi amplasate în zonele libere de vegetaţie, pentru a nu afecta biodiversitatea.
Asociaţiile de pescari sau societăţile comerciale vor transporta peştele de la punctele de debarcare către centrele de primă vânzare cu ambarcaţiuni sau nave, autorizate sanitar-veterinar pentru preluare.
Normele mai prevăd că în zona de pescuit va fi permisă parcarea unei singure maşini, iar pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile şi menajere vor fi prevăzute pubele sau saci menajeri, care se vor transporta cu mijloace proprii şi vor fi predate către unităţi specializate şi autorizate.
În 2011 se pescuieşte mai puţin calcan, în Marea Neagă
Potrivit Ordinului 36 din 10 februarie 2011, elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, privind practicarea pescuitului comercial în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, anul acesta este aprobată o cotă de captură de 43, 2 tone de calcan şi 3. 600 de tone de şprot.
Potrivit inspectorilor Filialei Teritoriale Constanţa a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), cota reglemenată, la pescuitul de calcan, este redusă cu 10 % faţă de 2010, în vreme ce cantitatea totală de şprot, raportată a fi capturată în 2011 de către pescarii români, nu a depăşit 200 de tone.
Practicarea pescuitului comercial de calcan în Marea Neagră se face în baza autorizaţiilor speciale de pescuit cancan, emise şi eliberate anual de ANPA, care se acordă navelor (ambarcaţiunilor) specializate în pescuitul calcanului ce operează la Marea Neagă.