PRIMĂVARA, LA CRAP

 

de Horia Croitoru

Contrar unor păreri, pescuitul crapului poate începe primăvara foarte devreme odată cu apariţia primelor ochiuri libere de apă, ivite după topirea parţială a gheţii. Odată cu acest fenomen crapul începe să iasă din zonele în care a iernat, în care s-a adăpostit pe parcursul anotimpului rece şi să caute zonele cu apă puţin adâncă în care să se dezmorţească şi să-şi înceapă hrănirea. În această perioadă crapii sunt letargici asemenea ursului după hibernare fiind amorţiţi după frigul îndurat pe timpul iernii. După această perioadă de hibernare crapii nu-şi permit să  irosească energia  ramasă căutând hrana pe distanţe foarte mari, ci preferă hrana uşoară, bogată din punct de vedere energetic, aflată în apropierea zonelor cu apă mică.

În încercarea de a atrage crapii în zonele puţin adânci în care pescuim, putem nădii cu săculeţi solubili, pentru o nădire mai precisă în zona cârligului, umpluţi cu porumb si bile solubile de 10 – 12 mm în amestec cu soluţie CSL. Practic nădirea cu boiliesuri solubile ajută la dispersia aromei în masa apei şi semnalizarea mai rapidă a prezenţei nadei. Totodată trebuie sa ne ferim de produsele uleioase care impermeabilizează nada şi ţin captive aromele care trebuie să ghideze crapii spre monturile noastre. Alt factor important la acest capitol este aroma, aceasta este de preferat să aibă la bază un solvent solubil în apă.Eu aş recomanda ca acest tip de nadă să fie folosit pe lacuri cu o densitate mare de crap,şi în care pescuitul se face în mare măsură cu boilies,cum ar fi Tăncăbeşti,Săruleşti,Dărvari.

Am auzit de la unii pescari că se mai poate folosi ca nadă de primavară un amestec de cânepă fiartă în combinaţie cu boabe de porumb şi grâu,acest amestec având un rezultat foarte bun mai ales pe lacurile sălbatice unde crapul nu este familiarizat cu boiliesurile.

Din punctul de vedere al momelii din cârlig avem mai multe opţiuni. În primul rând ne interesează să atragem cât mai repede crapul,  acest lucru putând  fi realizat prin folosirea unor boiliesuri solubile, simple de mici dimensiuni 10 – 14 mm sau în combinaţie cu bile pop-up care transformă momeala dintr-una inertă intr-o momeală dinamica, foarte atractivă. Din punctul meu de vedere o altă alternativă pentru cârlig o reprezintă momelile artificiale flotante (imitaţie de porumb sau boilies) în combinaţie cu pasta solubilă. Astfel momeala este mult mai uşor de aspirat de către crap, datorită flotabilităţii iar stratul subţire de pastă în care este îmbrăcat boiliesul crează un plus de atracţie în jurul momelii.

Un alt element important cu care pescuim este montura. Din cauza lipsei de putere şi de vigoare a peştilor datorate temperaturilor scăzute şi mişcările lor sunt mai lente. De multe ori avertizorul sonor poate da un singur “bip”, deşi crapul este cu cârligul în gură.

De aceea sunt preferate monturile mai fine, care permit autointeparea peştelui (plumb sau momitor-în line, plumb pierdut, running rig). În cauzul monturii “năditor in line”putem folosi un cârlig nr. 6, fir moale şi năditor culisant. Eu folosesc forcatul scurt, de maxim 7 – 8 cm, asta pentru ca momeala din cârlig să fie cât mai aproape de năditor.

Urmând aceste sfaturi, sper să aveţi parte de partide cât mai frumoase de pescuit pe timpul primăverii şi să vă bucuraţi de capturi cât mai însemnate şi mai numeroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.