Alegeri la Federaţia Română de Yachting
de Andreea Mihăescu
( în imagine- Mihai Butucaru, preşedintele FRY)
La doi ani de la desemnarea noii structuri de conducere a Federaţiei Române de Yachting (FRY), Adunarea Generală se va întruni sâmbătă, 19 februarie 2011, la Bucureşti, pentru completarea Biroului Federal.
Potrivit informaţiilor oferite de secretarul general al FRY, Dan Mitici, Adunarea Generală a fost convocată statutar, pentru alegerea unui nou membru în Biroul Federal şi al celui de-al doilea vicepreşedinte.
„Aşa cum am precizat, Adunarea Generală este convocată la termen şi sperăm ca până la sfârşitul acestei luni să obţinem hotărârea judecătorească pentru validarea noului statut. Dacă magistraţii vor decide că noul Statut al FRY intră în funcţiune, atunci pe 19 februarie, în conformitate cu acesta, vor fi alegeri pentru completarea Biroului Federal cu un membru şi alegerea celui de-al doilea vicepreşedinte, aşa cum am spus. Dacă judecătoria ne amână, alegerile vor fi organizate pe baza statutului în vigoare şi doar Biroul Federal va fi completat cu doi membrii. De menţionat că pentru funcţia de vicepreşedinte s-au depus trei candidaturi: Laurenţiu Boicenco, Ionuţ Barbu şi subsemnatul, iar pentru poziţia de membru în Biroul Federal s-au înscris în cursă: Bogdan Doară, Dan Mihăescu şi Marian Radu ”, a declarat secretarul general.
Am dorit să aflăm şi opinia preşedintelui FRY, arhitectul Mihai Butucaru, fost component al lotului României la Olimpiada de la Moscova, în 1980, şi antrenor al Naţionalei Egiptului, despre aşteptările pe care le are de la candidaţii ce vor fi aleşi pe funcţii.
“În primul rând vreau ca pe această cale să salut iniţiativa Dumneavoastră legată de proiectul www.magazin-nautic.ro Consider că este o iniţiativă generoasă şi ambiţioasă ce, prin prezenţa sa, îmbogăţeşte peisajul destul de sărac al publicaţiilor dedicate sporturilor nautice.
Nu cred că un simplu răspuns la cele două întrebări puse este suficient de edificator şi atunci, cu permisiunea dumneavoastră, voi prezenta un pic contextul şi voi nuanţa apoi răspunsurile.
Suntem, ca societate, de peste douăzeci de ani în căutarea normalităţii pierdute în 1944.
Regăsirea acesteia poate fi făcută numai printr-un efort colectiv direcţionat.
Din păcate, efortul există la nivelul întregii societăţi, dar nu are direcţie (a se citi viziune asumată) şi deci se risipeşte într-un zbucium inutil şi istovitor.
În mod direct şi evident acest lucru se reflectă în toate domeniile de activitate şi deci implicit şi în yachting.
Din păcate, în momentul în care am preluat, împreună cu noul Birou Federal, conducerea Federaţiei, activitatea în această ramură sporivă era în cădere liberă, trăind practic din acumulările anilor ’70 – ’80 şi diminuându-şi activitatea cu peste 60%.
La acel moment principalul obiectiv asumat a fost acela de a frâna acest declin şi de a pune bazele solide pentru o perioadă de reconstrucţie, fapt ce s-a concretizat prin modificarea substanţială a statutului Federaţiei şi prin prezenţa intensivă în cadrul întâlnirilor, forurilor internaţionale, ce guvernează Yachtingul la nivel global, pentru a afirma prezenţa în România a acestui sport şi pentru a învăţa de la cei cu experienţă în managementul acestuia .
Consider că faza ce trebuie să urmeze este cea a conturării şi definirii viziunii şi strartegiei pentru viitor. Aici ajungem la substanţa întrebărilor dumneavoastră şi afirm că
cei ce vor veni în echipă trebuie să dea dovadă în primul rând de viziune şi de calitatea de a materializa această viziune prin competenţe manageriale, abilităţi de comunicare şi nu în ultimul rând de relaţii personale prin care pot sprijini dezvoltarea yachtingului, cu condiţia ca ei să ştie că aceasta există şi să poată înţelege că avantajul unei colaborări cu noi este reciproc avantajos.
Nu avem nevoie de oameni care, cu o oarecare periodicitate, să participe la întâlnirile Biroului Federal şi să spună da sau nu în privinţa diverselor subiecte aflate în discuţii, şi apoi încă o lună să nu facă nimic, până la următorul Birou Federal.
Avem nevoie de oameni care să genereze proiecte pe care să le şi poată gestiona până la îndeplinirea obiectivelor propuse, având ca linie directoare strategia de dezvoltare a FRY.
În ultimă isntanţă poate fi chiar un atu faptul că nu provii din lumea yachtingului atunci când eşti chemat să îi dai o direcţie şi un sens, pentru că poţi analiza mult mai obiectiv plusurile şi minusurile fără a fi implicat sentimental sau partizan.
În accepţia mea, nu este o condiţie obligatorie ca aceste persoane să provină din « Lumea Yachtingului ». Avem nevoie de manageri, de oameni cu viziune şi relaţii, nu de persoane tobă de yachting” – a conchis preeşedintele FRY, Mihai Butucaru.