vineri, ianuarie 24, 2025

RĂZVAN-IONUŢ FLOREA

SINGURUL MEDALIAT OLIMPIC AL NATAŢIEI ROMÂNEŞTI


de Andreea Mihăescu


121 titluri de CAMPION al ROMÂNIEI, 59 RECORDURI NAŢIONALE de seniori şi juniori (2 la copii) şi mai bine de 323 medalii din care 86 in competiţiile internaţionale, acesta este palmaresul lui Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic al  nataţiei masculine româneşti.

Răzvan Florea începe cursurile de iniţiere în înot organizate in cadrul Palatului Copiilor Constanţa, sub îndrumarea prof. Dumitru Lungu, la vârsta de 6 ani. În ciuda faptului că  nu  avea calităţile fizice ideale pentru aceasta ramură sportivă, fiind supraponderal, Răzvan progreseaza rapid graţie calităţilor native(tatăl sau fiind scafandru profesionist) şi a atracţiei faţă de apă.

Anul 1987 reprezintă pentru sportiv primul an cu diplome câştigate în concursuri. Continuă să uimească cu talentul si devotamentul său in urmatorii ani, rezultatele cele mai semnificative pentru acea perioadă fiind cele 2 prime RECORDURI  NAŢIONALE stabilite in proba 50m fluture la vârsta de 11 ani , respectiv 12 ani.Pe plan internaţional rezultatele lui Răzvan au înregistrat evoluţii remarcabile.

Anul 1995 începe cu  debutul în lotul naţional de juniori – (la 15 ani), urmând ca in anul 1998 să fie selecţionat în lotul naţional de seniori şi olimpic (la vârsta de 18 ani).
Între 1996 si 2000, în perioada ciclului olimpic Răzvan participa la peste 25 competiţii de mare amploare din Europa (oficiale si amicale, Grand Prix-uri) cucerind 42 de medalii. Se remarcă prin constanţa progresului si valorii pregătirii stabilind 25 recorduri naţionale.

O remarcabila performanţa a sa pe arena internaţionala de la începutul carierei sale pana in anul 2000, este locul VI obţinut in finala olimpica a probei de 200m Spate din cadrul Jocurilor Olimpice de la Sydney 2000. După un an greu din punct de vedere al starii de sănătate, Răzvan revine pe arena internaţională ocupând locul V la Campionatele Europene de la Berlin, semn evident de revenire in TOP-rile internaţionale. În anul 2003, Răzvan debutează în competiţiile din circuitul Cupei Mondiale, unde obţine prima medalie de argint la acest nivel la proba 200m Spate , la Stockholm şi stabileşte un nou record naţional in proba de 100m Spate. În februarie 2004, câştiga 3 medalii de aur la Cupa Mondială de la New York şi Rio de Janeiro, stabilind totodată 4 noi recorduri naţionale. Toate acestea au prevestit parcă performanţele de excepţie care urmau sa vină.

La Campionatele Europene de la Madrid Răzvan se situează pe poziţia a II-a, câştigând onorurile şi titlul de Vice-campion european la 200m Spate. Pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Atena a continuat alert, competiţiile de verificare susţinute in circuitul „Mare Nostrum” prezentându-l pe Răzvan intr-o formă foarte bună si dispozitie de efort crescută. În afara celor 6 medalii de Aur si 2 de Argint cucerite la Monaco, Canet, Barcelona si Roma, Răzvan a reuşit în final poziţia a II-a în clasamentul general al circuitului „Mare Nostrum”. Performanţa deosebit de valoroasă, cu mult credit în lumea nataţiei mondiale.                                          

Au urmat Jocurile Olimpice de la Atena 2004. Într-o companie din care nu au lipsit campionii şi recordmanii lumii, cei mai titraţi înotatori în procedeul spate din lume, Razvan a reuşit cucerirea MEDALIEI DE BRONZ în finala memorabilă a probei de 200m Spate stabilind cu această ocazie doua noi recorduri naţionale ale României. Este rezultatul de vîrf al carierei sale, dupa 18 ani de antrenamente. Interesant de remarcat ca timpul sau (1.57,56) la 200m Spate se constituie într-unul din primele 10 performante mondiale ale secolului. Primele performanţe din 2006  le-a obţinut la etapele de Cupă Mondială de la Moscova şi New York obţinând două medalii de Bronz la 200m Spate.Au urmat alte competiţii,  în primăvara şi vara acelui an ,Campionatele Mondiale în bazin scurt unde Răzvan nu a putut participa , deşi a fost prezent , din cauza unei accidentari (două coaste fisurate), trecând peste acest mic accident Răzvan s-a prezentat in luna Iunie la puternicul circuit „Mare Nostrum” în care obţine trei medalii de aur in proba sa favorită de 200m spate şi un argint in proba de 100m spate.

În perioada imediat următoare au urmat Campionatele Naţionale de vară (Bucureşti) la care Răzvan a obţinut 5 medalii de aur şi 2 de argint, obţinând totodată si cea mai bună performanţă din concurs. A urmat testul final , Campionatele Europene de la Budapesta , unde a obţinut medalia de bronz in proba sa favorită 200m spate (1.57.83), fiind singurul medaliat al României la aceste campionate .

Sfârşitul anului 2006 îi aduce lui Răzvan încă o medalie extrem de importantă în cariera sa : Medalia de Bronz în proba 200m Spate la Campionatele Europene de la Helsinki, fiind prima sa medalie la un Campionat European in bazin scurt. Participarea lui Răzvan la aceste Campionate Europene este marcată şi de stabilirea a două noi recorduri naţionale în probele de 100 si 200m spate.
În semn de recunoaştere a meritelor sale în promovarea imaginii Romaniei pe plan mondial, Razvan a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia naţionala ,”Meritul Sportiv” in clasa a II-a cu o baretă si Ordinul ,”Meritul Sportiv” in clasa a III-a cu două barete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.