Români de Olimpiadă

Cînd spui România, în toată lumea ţi se răspunde: Nadia, Ilie Năstase şi Hagi! Doar prima doamnă a sportului românesc a trăit bucuria unui aur olimpic, care i-a adus lumea la picioare. 1.00 a fost nota care a făcut din Nadia Comăneci o legendă. La Montreal, în 1976, nimeni nu a crezut că vreun gimnast poate atinge perfecţiunea. O puştoaică de 14 ani din Oneşti le-a demonstrat tuturor că se poate… a luat 10!

Românii au deschis ochii către Jocurile Olimpice cu mult timp în urmă. Nu am mers la prima ediţie de la Atena, dar am ajuns la a doua. ”Important este să participi” este motto-ul lui Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne şi aşa s-a gîndit în 1900 şi Gheorghe Plagino, care a terminat pe locul 13 la tir la Paris. Capitala Franţei a purtat noroc românilor şi, 24 de ani mai tîrziu, a venit şi prima medalie, ce-i drept, fără să facem ceva anume. Echipa naţională de rugby a luat bronz, dar concursul a fost cu doar trei echipe. Atunci, selecţionata Statelor Unite a cîştigat aurul în faţa Franţei.

Ivan Patzaichin a ”rupt” tot

Primul aur a venit la Helsinki, în 1952, cînd Iosif Sîrbu s-a impus la tir, deşi a terminat la egalitate perfectă cu un rus. La Jocurile Olimpice, România s-a simţit cel mai bine peste Ocean. În 1956, ţara noastră a intrat în primele zece naţiuni ale lumii. Boxerul Nicolae Linca a deschis seria celor cinci medalii de aur, continuată la canotaj cu alte trei medalii din cel mai preţios metal şi de încă un aur la tir.

Legendarele Iolanda Balaş şi Mihaela Peneş au adus primele succese ale atletismului, tot foarte departe de casă, la Tokio. Patru ani mai tîrziu, a intrat în arenă un alt simbol al sportului românesc. Ivan Patzaichin a început vînătoarea de medalii la Mexico City, cu un aur la canoe, împreună cu Serghei Covaliov. Patzaichin a cîştigat cu padela ruptă şi nu s-a mai oprit din victorii decît patru Jocuri Olimpice mai tîrziu.

Nadia, simbolul perfecţiunii

1976 a fost anul Nadiei Comăneci! La Montreal, Nadia a luat trei medalii de aur şi a lăsat spectatorii, adversarii şi arbitrii cu gura căscată. Graţia puştoaicei de 14 ani a vrăjit o planetă întreagă, care a adoptat-o. Mii de fetiţe născute în acel an au primit numele Nadiei din România, chiar dacă se năşteau în New York, Sydney sau Roma.

Olimpiadele de la Moscova şi mai ales de la Los Angeles au fost speciale. România a profitat de conjunctura politică şi, printr-o neutralitate demnă de spiritul olimpic, a stat departe de orice boicot atît la Moscova cît şi la Los Angeles. Jocurile Olimpice din California au fost şi cele mai prolifice din istorie, cu 20 de medalii de aur, cînd România a terminat pe locul 2 în concursul pe naţiuni. La Los Angeles, s-a născut şi un star fără de care participările României la Olimpiadă ar fi fost mult mai sărace. Moldoveanca Elisabeta Lipă a marcat timp de 20 de ani concursurile de canotaj şi a cîştigat cinci medalii de aur.

În 1988, lumea a descoperit o nouă bijuterie din România. Gimnasta Daniela Silivaş a venit de la Seul cu trei medalii de aur. Patru ani mai tîrziu, o altă gimnastă, Lavinia Milo­şovici, a luat 10 pentru un exer­ciţiu la sol pe care specialiştii l-au numit ”cel mai bun din istorie”.

Aur la Olimpiadă, recompensa supremă

La aniversarea de 100 de ani a Jocurilor Olimpice, Atlanta a fost gazda ascensiunii altei valori a sportului românesc. Laura Badea a cîştigat primul aur la sabie şi a devenit peste noapte cea mai simpatizată sportivă din România. În 2000, Diana Mocanu a plecat de la Sydney cu două medalii de aur, iar România a dovedit că nu duce lipsă de talente. Gabi Szabo, Mihai Covaliu sau Marius Urzică, dar şi nelipsita de pe podium Elisabeta Lipă au ajutat delegaţia României să plece cu avionul plin de medalii din Aus­tra­lia: 11 de aur, 6 de argint şi 9 de bronz.

”Sportul înseamnă sănăta­te”, spunea Pierre de Coubertin acum mai mult de 100 de ani, iar o medalie e doar un bonus pentru munca şi efortul depus de sportivi. Jocurile Olim­pice au fost, sînt şi vor fi o sărbă­toare a vieţii şi un motiv de mîn­drie pentru noi, românii, cînd spu­nem Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Lavinia Miloşovici, Simona Amînar, Cătăli­na Ponor sau, mai nou, Alina Dumitru.

Judo-ul a adus primul aur pentru delegaţia tricoloră la Beijing

Pînă la închiderea ediţiei, am mai adunat un argint, la spadă, prin Ana Maria Brînză şi două medalii de bronz, la gimnastică feminină pe echipe şi la scrimă, prin Mihai Covaliu.

sursa: Protv magazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.