Constănţenii au început foarte bine sezonul competiţional de yachting 2010 „Marinari“ optimişti în luna mai

Sorin MIHALACHE

Velierii constănţeni au debutat cu dreptul în sezonul competiţional de yachting 2010. Pregătirea fizică şi teoretică efectuată în perioada de iarnă i-a ajutat pe sportivii de la malul mării să câştige medalii în regatele interne şi internaţionale ale primăverii.

După ce şi-au făcut „încălzirea” la Cupa Primăverii, organizată pe lacul Herăstrău din Bucureşti, constănţenii au ridicat velele la o altă Cupă a Primăverii, dar, de data aceasta, la Sofia (Bulgaria), pe lacul Iskar, unde o echipă mixtă de sportivi reprezentând clasa cu program special de yachting / Yacht Clubul Regal Român şi clubul Ştiinţa a înfruntat temperaturi scăzute şi vântul variabil cu preponderenţă slab, ce i-a pus în dificultate.

„Sportivii noştri au concurat la clasele Optimist şi Cadet. Condiţiile meteo nu au fost favorabile, dar ei au pus în aplicare arsenalul de cunoştinţe tehnico-tactice şi şi-au depăşit adversarii, îndeplinindu-şi obiectivele”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, profesorul Dumitru Micu, membru al Asociaţiei Judeţene de Yachting Constanţa.

Foarte bine şi-a condus ambarcaţiunea Ebru Bolat, mezina echipei YCRR, care, la Clasa Optimist feminin, s-a clasat pe locul doi la junioare I şi a devenit campioană la junioare II. La aceeaşi secţiune, au mai concurat Geanina şi Mihai Chiron, de la CS Ştiinţa, care, deşi nu au prins podiumul, au acumulat o experienţă mai mult decât utilă pe viitor.

La Clasa Cadet, echipajul mixt Andreea Mihăescu / Gabriel Răileanu, de la CS Ştiinţa, a ocupat locul patru, la capătul unei curse în care s-a luptat cu echipaje masculine ce s-au folosit şi de mijloace mai puţin ortodoxe, interzise de regulament – utilizarea de pagaie sau propulsarea ambarcaţiunilor cu ajutorul mâinilor.

Nu în ultimul rând, Eduard Huţuţui, de la CS Ştiinţa, a terminat competiţia pe locul şase.

S-au descurcat onorabil la Cupa Balkan

Evoluţia în progres din acest început de sezon s-a materializat şi prin clasarea pe locul trei a Geaninei Chiron la Cupa Balkan, desfăşurată, zilele trecute, la Bucureşti, pe apele lacului Herăstrău.

„Regata a fost organizată de Clubul Balkan, grupare condusă de maestra a sportului Iulia Nego-escu, sportivă cu CV impresionant în competiţiile interne şi internaţionale. Specialistă a întrecerilor Clasei 470, Iulia se dedică activităţilor nautice cu vele, chiar dacă, peste aproximativ o lună, va deveni mămică. Sunt convins că va aduce pe lume un viitor velier. Dragostea de navigaţie a ţinut-o aproape de fenomen, organizând concursul împreună cu soţul său, Victor, şi cu Liviu Doară, reprezentant al clubului Sportul Studenţesc Bucureşti”, a explicat profesorul Micu.

Despre Cupa Balkan, se poate spune că a fost un spectacol nautic foarte reuşit, malurile Herăstrăului dovedindu-se neîncăpătoare pentru suporteri. Dintre constănţeni, Ebru Bolat a ieşit iar campioană, iar Eduard Huţuţui s-a clasat al doilea. De asemenea, Tarcan Bolat, de la YCRR, a terminat pe poziţia a patra, la o diferenţă infimă de ultima treaptă a podiumului.

„Le urăm mult succes în continuare sportivilor noştri. Joi, la sud de Dunăre, ei vor lua startul în Regata Cupa Port Burgas, adversari urmând a fi sportivii bulgari. Concursul se va încheia duminică, 9 mai. Altfel, îi aşteptăm pe apă pe toţi îndrăgostiţii de natură şi pe iubitorii de navigaţie, Asociaţia Judeţeană de Yachting propunând un bogat calendar competiţional pentru sezonul 2010″, a mai spus Dumitru Micu.

Dan Mitici, noul secretar general al FRY

Federaţia Română de Yachting a câştigat un specialist, prin cooptarea în structurile de conducere, în funcţia de secretar general, a lui Dan Mitici. Cunoscut arbitru internaţional de yachting, acesta este invitat anual la numeroase competiţii sportive zonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.