Roşii de sănătate … de la tomate !

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că tomatele roşii (roşiile de grădină), conţin licopen, o substanţă cu efect antioxidant mult mai puternic decât cunoscuta vitamină C.

De fapt licopenul se găseşte chiar în pigmentul ce-i conferă culoare legumei, fiind un colorant roşu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant, care se găseşte în fructele şi legumele roşii şi evident  cel mai ridicat nivel de licopen se găseşte în roşii.

Licopenul are capacitatea de a proteja eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare şi de procesele degenerative, de intoxicaţii şi tulburări de metabolism.De asemenea, licopenul, considerat un întăritor al oaselor, previne apariţia osteoporozei. Pentru ca organismul să beneficieze de licopen, antioxidant puternic ce ne poate proteja de multe este recomandat ca tomatele roşii să fie consumate în combinaţie cu grăsimi, cel mai potrivit fiind uleiul de măsline. Se poate prepara, spre exemplu, o salată simplă cu o ceapă tăiată mărunt, freacată cu un praf de sare la care se adaugă roşiile tăiate felii şi ulei de măsline.

În Europa, roșiile au ajuns târziu, abia prin secolul al XVII-lea, devenind un aliment obișnuit și mult mai târziu, în timpurile noastre, au devenit obiect de studiu pentru cercetătorii care au constatat că sunt adevărate medicamente datorită efectelor lor terapeutice.

După decenii lungi de cercetare, rezultatele au concluzionat că roșiile previn și vindecă multe afecțiuni ale organismului cum ar fi cancerul de sân, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odată cu trecerea anilor, cataracta, boli cardiovasculare.

Și toate aceste calități terapeutice se datorează compoziției bogate a roșiilor. 90% este apă, restul fiind vitamine, minerale, enzime și alte substanțe active de care organismul uman are nevoie. Cele mai importante vitamine conținute de roșii sunt vitamina A, importantă, mai ales pentru vedere, grupul B, protectoare ale sistemului nervos și osos și necesare în procesul metabolismului.

Vitamina C, de asemenea, bine reprezentată în roșie, este un puternic antioxidant, utilă, mai ales, sistemului cardiovascular și pentru întărirea imunității, vitamina E, ajută la păstrarea tinereții și la stimularea fertilității, iar vitamina K este importantă pentru sinteza anumitor elemente ale sângelui.

Roșiile mai conțin și cantități însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu și seleniu, precum și acizi organici, cu rol important în sistemul digestiv.  Roșiile sunt bogate în substanțe minerale dar conţin şi cantități mari de acizi organici, esențiali pentru ca organismul nostru să funcționeze corect.

Folosul de pe urma acestor roșii este mult deasupra așteptărilor obișnuite. Pentru organismul demineralizat după alimentația sezonului rece, roșia reprezintă cea mai bună soluție de remineralizare. Roșiile sunt mai bogate în vitamine decât multe alte alimente. Conțin vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, E și o mare cantitate de vitamina C. 100 g de roșii coapte acoperă un sfert din necesarul de vitamine al unui adult.

Relativ recent, s-a mai descoperit că roșiile conțin licopen, cu efect antioxidant mult mai puternic decat cunoscuta vitamina C, care nu este nimic altceva decât un colorant roșu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se găsește în fructele și legumele roșii. Sigur că cel mai ridicat nivel de licopen se găsește în roșii.

Licopenul are capacitatea de a proteja eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare și de procesele degenerative, de intoxicații și tulburări de metabolism. De asemenea, licopenul, considerat un întăritor al oaselor, previne apariția osteoporozei.

Roșiile se pot consuma sub formă de salată, suc proaspăt sau conservat, bulion sau pastă de roșii. Pentru ca organismul să beneficieze de licopen, substanța care ne poate proteja de multe boli și care este, în același timp, și un antioxidant puternic, se recomandă ca roșiile sa fie consumate în combinație cu grăsimi, cel mai potrivit fiind uleiul de măsline.