Istoria sportului constănţean (1)

de Claudiu Val

                                                                      Introducere 

În 2008, s-au împlinit 130 de ani de la alipirea Dobrogei la patria-mamă, România.

Cu acest minunat prilej, Consiliul Județean Constanța a girat apariția masivului volum documentar-memorialistic ,,Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european”, coordonat de prof.univ. dr. Valentin Ciorbea. Lucrare de mari proporții (800 de pagini), volumul este opera colectivă a câtorva nume de prestigiu: academicienii Gheorghe Platon, Dan Berindei, Florin Constantiniu, Ștefan Ștefănescu, Răzvan Theodorescu, profesorii universitari doctori Șerban Papacostea, Victor Spinei, Gheorghe Buzatu, Ioan Scurtu, Zoe Petre, Valentin Ciorbea, precum și alți specialiști de cea mai înaltă clasă , printre care: Ștefan Cucu, Andreea Atanasiu, Gheorghe Dumitrașcu, Gabriel Custurea, Ioan Bitoleanu, Aurelia Lăpușan, Maria Pariza, Corina Apostoleanu, regretata Liliana Lazia, Victor Ciupină, Adriana Gheorghiu, Decebal Făgădău, Maria Magiru , IPS Teodosie ! În această adevărată constelație națională și constănțeană, doamna Elena Frîncu și subsemnatul am fost reprezentanții sportului local. Fosta vicecampioană mondială de handbal s-a ocupat de structura și obiectivele Direcției Județene de Sport și Tineret (asigurând, ca întotdeauna, și sprijinul material, informațional și logistic), iar mie mi-a revenit rolul de a articula prima istorie a sportului constănțean.

S-a realizat astfel o importantă contribuție la respectivul volum, partea sportivă fiind a treia ca număr de pagini în economia lucrării!

Întrucât este vorba despre o carte extrem de rară, dar și din alte motive,vă voi prezenta, în serial, partea de istorie a sportului. Voi începe prin a sublinia rolul major al câtorva tehnicieni, impulsionați de Elena Frîncu, care au pus pe hârtie tot ce știau despre sportul în care erau implicați: Traian Petcu, Gogu Cojocaru, Viorel Filimon, Mărțișor Hondrilă, Mircea Popa, Matei Stănei, Traian Bucovală, Victor Albu, Lisias Ionescu, Ion Macoviciuc, Ștefan Aftenie, Ilie Dascălu, Ismail Kenan, Vasile Petrică, Cristian Mihăilescu, Octavian Tileagă, mult-regretații Mihai Naca și Constantin Ofițerescu și alți câțiva, pe care n-am reușit să-i identific. (Atenție: nu am făcut aici o prezentare a marilor antrenori constănțeni, ci o enumerare a celor care au făcut, în scris, prezentarea sporturilor în care activau! Despre toți ceilalți, vom vorbi la timpul potrivit)! Toate ,,rapoartele” acestora au încăput pe mâna unui mare împătimit al sportului local, Ion Matei, care a încercat să le pună ,,cap la cap”. N-a reușit, fiindcă a pierdut, și el, bătălia cu o maladie necruțătoare.

În acest moment, mi s-a încredințat nobila sarcină de a redacta istoria sportului constănțean. Întâmplarea a făcut ca tocmai atunci să se pună la cale marea lucrare coordonată de Valentin Ciorbea, astfel că ,,am dat bice” să termin partea mea de contribuție. E un lucru cunoscut, ,,graba strică treaba”, dar sper să nu fi făcut mari greșeli de cronologie sau redactare (dacă da, rog să fiu iertat). De altfel, consider mica ,,Istorie a sportului constănțean” doar ca pe o încurajare pentru alți jurnaliști sportivi, sau studenți la Facultatea de Educație Fizică a Universității ,,Ovidius”, să realizeze mai mult și mai bine decât am făcut eu!

De asemeni, în semn de recunoștință față de sportul constănțean, de sportivi, tehnicieni și chiar spectatori, sunt de acord cu preluarea acestor date de către toți cei ce vor dori s-o facă -ele nu-mi aparțin decât într-o minimă măsură! Și, încă o dată, mulțumesc celor ce m-au sprijinit în demersul meu, cu deosebire DJST Constanța și Serviciului Bibliografic al Bibliotecii Județene Constanța! (Va urma)