Amiralul yachtingului constănţean este comisar şef de poliţie

Gabier

Noul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Yachting (AJY), din Constanţa, ales în unanimitate în cadrul Adunării Generale anuale, organizată miercuri 15 februarie, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), este comisarul şef de poliţie Robert Băraru.

Alegerile, survenite cu un an în avans, au fost determinate de depunerea mandatului de către preşedintele fondator al AJY, inginerul Dan Zaharia.  “A sosit timpul să recunosc că am îmbătrânit, la cei 72 de ani, nu mai am puterea necesară să mă dedic în întregime acestei funcții, ce mi-aţi încredinţat-o în urmă cu 10 ani şi care, pe lângă titulatura onorantă, implică multe obligații şi răspunderi. Cred că e bine ca locul meu să fie ocupat de o persoană tânără, cu putere de luptă și  experiență în acest domeniu”, a afirmat Dan Zaharia.

În dezbaterea ordinii de zi, au fost abordate pe rând probleme organizatorice şi financiare ale competiţiilor desfăşurate atât în sub patronajul cluburilor membre cât şi în coordonarea directă a AJY, nivelul foarte redus al finanţărilor primite prin DJST, lipsa implicării directe, sub orice aspect, al Federaţiei Române de Yachting (FRY) în susţinerea calendarului competiţional local, dar şi stabilirea unei strategii comune cu care structurile sportive constănţene vor participa la Adunarea Generală anuală a FRY, unde se va dezbate propunerea de majorare a taxelor şi cotizaţiei, de modificare a statutului şi alegerea unor noi membri în funcţiile de conducere  vacantate.

După parcurgerea temelor la zi s-a trecut la alegerea noului preşedinte al AJY Constanţa, fostul velist Robert Băraru, sportiv al cluburilor Electrica şi Navrom, fiind ales în unanimitate de cei prezenţi.

“Mă bucur că ultima mea propunere a reuşit să creeze unanimitate în rândul asociaţiei. Toți îl știm pe Robert, de când naviga pe Oprimist, drept ăla mic și negru, era un băiat serios încă de atunci ” – a completat Dan Zaharia.

De asemenea, la propunere prof. Dumitru Micu, Dan Zaharia a completat biroul AJY în calitate de vicepreşedinte, nou ales.

Întrebat, ce l-a recomandat pentru încrederea unanimă cu care a fost investit, noul preşedinte al AJY Constanţa, Robert Băraru, a declarat pentru Magazin Nautic, că se datorează în primul rând celor aproape zece ani în care am practicat yachtingul la cluburile  constănţene, la clasele Optimist, Cadet şi 420, între 1979 şi 1988, parcă, cu antrenorii Günter şi regretatul Ion Alexandru (cunoscut în lumea veliştilor drept Sandu Mortu).

“Mai important este însă, ce îmi doresc să fac, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Yachting Constanţa, şi pe primul loc pun, atragerea tineretului către acest nobil sport, ce îmbină ambiţia, tenacitatea, rezistenţa fizică şi dezvoltă calităţi deosebite, practicanţilor, precum puterea de concentrare, reacţiile şi conexiunile neuronale instantanee, yachtingul fiind unanim recunoscut drept al doilea sport al minţii, datorită multitudinii de variabile implicate în navigaţia pe un parcurs definit.

De asemenea, în limitele bugetului alocat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret vom încerca să organizăm cât mai multe competiţii sportive, atât pe lac cât şi pe mare, la care vom invita sportivi internaţionali, pentru a stimula schimbul de experienţă şi în acest sens, mi-am propus să atrag cât mai mulţi sponsori, fără de care premiile acestor competiţii se vor rezuma la o simplă diplomă imprimată pe hârtie.

Totodată, intenţionez să am o bună cooperare cu toate cluburile componente ale asociaţiei, pentru ca acest sport să fie caracterizat de colaborări corecte, pline de armonie. Trebuie ţinut cont de faptul că oraşul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, iar acest lucru nu trebuie decât să accentueze dezvoltarea continuă a  competiţiei nautice, vorbind la modul general.

Şi nu în ultimul rând, vreau să vă subliniez, poate şi datorită formaţiei mele juridice şi a specificul profesiei pe care o desfăşor, că voi pune mare accent pe justeţe, corectitudine şi activitate regulamentară. Regulile pe care le implică yachtingul sunt demne de a fi pe deplin respectate de către toţi cei implicaţi în acest sport, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau de activitatea pe care o prestează” – a conchis Robert Băraru.

Robert Băraru, de profesie jurist, comisar şef în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), are un master în Ştiinţe Penale, la Universitatea Ovidius şi studii postuniversitare de Criminologie, la Universitatea de Stat Bucureşti. Din anul 2010 este ofiţer naţional de cursă, arbitrând peste 20 de regate, iar în anul 2009, la finalul anului competiţional, a ocupat locul I la clasa B Cruise, în echipajul velierului “Maria”.

Este tatăl a doi băieţi, Cosmin 14 ani, campion naţional de yachting la Clasa Zoom 8 şi vicecampion naţional la Optimist juniori şi Eduard, navigator pe veliere mari şi student la Facultatea de Navigaţie a Universităţii Maritime Constanţa.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.