Un gest cu adevarat REGAL

de Stelian Marinescu



Ei şi iată cum se dovedeşte perpetuă şi viguroasă înţelepciune populară care spune că: “Nu aduce anul ce aduce … finalul lui !”

Cu multe luni în urmă, am scris un articol în Magazin Nautic cu titlul, apreciat drept ironic după cum am avut ulterior senzaţia, “Am luat locul trei la o regată la care nu am participat încă !”

Ei bine, acum sunt dispus să recunosc că am fost maliţios pe nedrept.

La vremea respectivă însă, am considerat că era dreptul d-lui. vicecomodor Valerie Timofei să nu permită folosirea denumirii Cupa Bricul Mircea de către alte entităţi sportive înfiinţate după 1989, această titulatură de regată fiind consacrată, credeam eu, prin tradiţie şi istorie Yacht Clubului Regal Român. În fond, cele două  veliere denumite “Bricul Mircea”, au fost construite şi botezate de către  Casa Regală Română. Pe 30 iulie 1883, ministrul nostru de la Londra, Ion Ghica, transmitea marinarilor români din toate timpurile, Mesajul Regal : ,, Facă cerul ca fericita călătorie a lui (Mircea) pe marea cea periculoasă să fie de bun augur, şi să deschidă României o eră de acţiune asupra mărilor’’.

Era vorba despre prima navă din lemn, Bricul Mircea. Cea de-a doua navă şcoală  “Mircea”,  construită la Şantierul Bluhm und Voss, din Hamburg, botezată şi lansată la apă, în martie 1939, a purtat, de asemeni, girul Casei Regale Române. În fond, nava poartă deopotrivă numele marelui domnitor român dar şi al Rgelui Mihai I.

Nu a fost surpriză mai mare pentru mine, când, pe data de 30 decembrie 2011 m-am pomenit la biroul de la liceu cu bunul meu prieten, Edi ,,Fregata ‘’, care mi-a înmânat o felicitare, din partea Yacht Club Regal Român, cu ocazia sărbătorilor de Anul Nou. Mie prof. Stelian Marinescu, director adjunct la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Constanţa, redactor la Magazin Nautic şi antrenor de yachting, cu contract full-time de voluntariat. Mie, doar mie şi nu clubului meu, acolo unde antrenez sau revistei la care scriu… Mie, lui Stelian Marinescu.

Gestul mi s-a părut cu adevărat regal şi m-am simţit profund marcat. Preşedintele clubului nostru, Dan Mihăescu, a considerat necesar să transmitem, pe acestă cale, la început de an, mulţumirile noastre şi să le urăm sănătate, împlinirea tuturor dorinţelor în 2012, alături de marinăreasca urare ,,Vânt bun din pupa !”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.